Türkiye'de yılda 26 milyon ton gıda israfının yaşandığını ve bunun yüzde 42'sinin evlerde çöpe giden yiyeceklerden kaynaklandığını vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bu yiyeceklerin ekmek, unlu mamuller, sebze ve meyvelerin en çok çöpe atılan yiyecekler olduğunu belirtti.
RAMAZAN AYINDA İSRAF CİDDİ BOYUTLARA ULAŞIYOR
Palandöken, diğer aylara kıyasla Ramazan ayında gıda israfının ciddi boyutlara ulaştığını ifade etti. İsraf edilen gıdalarla birlikte nimetin, para ve emeğin de çöpe gittiğini dile getiren Palandöken, vatandaşları, gıda ürünlerini israf etmemeleri konusunda uyardı ve piyasada özellikle gıda ürünlerinde fırsatçıların fiyat artışı yaptığı dönemlerde israftan kaçınıldığında talebin düşeceğini ve fiyatların da düşeceğini belirtti.
''YARDIM ETMEK YALNIZCA ALIŞVERİŞLE OLMAZ''
Palandöken, Ramazan ayında özellikle ekmek ve pidenin en çok israf edilen gıda olduğunu belirtti. İftar yakınlarında fazla alım yapılarak sıcak tüketim isteğinin bu israfı artırdığını ifade eden Palandöken, Ramazan gibi kutsal bir ayda yardım etmenin yalnızca alışverişle değil, alınan ürünlerin doğru şekilde tüketilmesiyle gerçekleşeceğini vurguladı. Palandöken, bir ekmeği çöpe atmanın, tarladan sofraya kadar geçen emeği israf etmek anlamına geldiğini dile getirdi ve alışveriş listesi yapmanın ve ihtiyaç fazlası ürün almamanın önemine dikkat çekti.