ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Türkiye Haber Kameramanları Derneği (THKD) Başkanı Aytekin Polatel, derneğin kuruluş aşamasından bugüne gerçekleştirilen çalışmaları anadolugazete.com.tr'ye anlattı.
Polatel, "Türkiye Haber Kameramanları Derneği, 1994 yılında kuruldu. Türkiye'de televizyon haberciliğinin yaygınlaşmasıyla birlikte haber kameramanlarının sayısı da arttı. Haber kameramanları öncesinde Foto Muhabirleri Derneği bünyesine bağlı, 'kameraman' sıfatındaydı. Kameramanların haber alanında uzmanlaşmasıyla birlikte o zamanki meslek ustalarımız Haber Kameramanları Derneğini kurarak, bir çatı altında topladı. Dernek, kurulduğu günden bu yana birçok projelere imza atmış, meslektaşların dayanışmasını sağlayarak mesleğin gelişimine katkı sağlamıştır." diye konuştu.
DÜNYADA BİR İLKE İMZA ATILDI
THKD, 1996 yılında bir ilke imza atarak 'Haber Görüntüleri Yarışması' gerçekleştirdi. Yarışmanın dünyada başka bir örneğinin olmadığını belirten Polatel, "Biz, dünyanın en sıcak bölgesindeyiz. Bizim çektiğimiz her bir görüntü ülkelerin, toplumların savaş ve barış kararı vermesine neden oluyor. 27 yıldır aralıksız düzenlediğimiz bu yarışmayı en son eylül ayında, Bakü'de gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.
MESLEK STANDARTINDAN SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNE...
THKD Başkanı Polatel, haber kameramanlığı meslek standartlarını oluşturarak Türkiye'de medya sektöründe bir ilke imza attıklarını vurgulayarak, haber kameramanlığının Avrupa Birliği standartlarına uyumlu, meslek ilkelerini oluşturduklarını belirtti.
"Sosyal sorumluluk projelerini artırdık. Çünkü, kamera, gizemli bir cihaz. Kamerayı gören herkes büyüsüne kapılıyor. Hem ekrana çıkan hem de çeken farklı bir dünyaya adım atıyor. Onun vizöründen bakan sadece kendi gözünden değil, bütün kamuoyu gözünden görüyor." diyen Polatel, 'Haber kameramanı kimdir?' ve 'haber kameramanlığını kimler yapabilir?' sorularının cevaplandığı, yurt dışındaki televizyonlarda da geçerliliği olan sertifika eğitimine başlayacaklarını söyledi. Bu sayede, nitelikli haber kameramanlarının yetişmesi sağlanacak ve yine Avrupa'da geçerliliği olacak olan muhabir eğitimleri gerçekleştirilecek.
"ÇOCUKLARIN, VİZÖRÜN BÜYÜLÜ DÜNYASINA ADIM ATMASINI SAĞLIYORUZ"
Dernek olarak sosyal sorumluluk projelerine önem verdiklerini belirten Polatel, 2017'den bu yana her yıl 10 bin çocuğa kamera, kurgu ve senaryo yazımı eğitimi verdiklerini belirtti.
Polatel, proje kapsamını şu ifadelerle aktardı: "Anadolu'da her yıl belirlediğimiz 10 ilde, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı dezavantajlı köy okullarında 9-14 yaş arası çocuklara, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü iş birliği ile eğitim veriyoruz. Çocukların, vizörün büyülü dünyasına adım atmasını sağlıyoruz.
2017'den bu yana 50 bin çocuğa katılım belgesi niteliğinde sertifika verdik. Toplumda bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz çünkü kamera, insanın bakış açısını değiştirir. Bizim buradaki amacımız bir tane çocuğun kalbine girebilmek, bakış açısına katkı sağlamak..."
Hem teorik hem de uygulamalı eğitim gerçekleştirdiklerini aktaran Polatel, "Okul bahçesinde bir müzik klibi çekimiyle, bir haber yayını örneğiyle uygulamalı dersleri gerçekleştiriyoruz. Koordinasyon içerisinde, ekip çalışmasının nasıl olacağını ortaya koyan bir ürün çıkarıyoruz. Öğrenciler hem klipleri hem de haber yayınlarını kendileri çekiyor. Bu çalışmalarımızın karşılığını da çocuklardan gelen mektuplardan alıyoruz." dedi.
DEVAMINDA....
Polatel, röportajında devamında, 'Zoom' ödüllerinin markalaşma hikayesini ve yurt dışına açılma başarısını, Türkiye Haber Kameramanları Derneğinin tarihe kayıt düştüğü kitapları aktaracak.