Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde konuşan Bakan Bolat, fahiş fiyat uygulayan ve stokçuluk yapanlarla ilgili kapsamlı denetimler gerçekleştirdiklerini ifade etti. "81 bin işletme ve 580 bin ürün denetlemeleri yapıldı ve bu ihlalleri tespit edilenlere ciddi cezalar uygulandı," diyen Bolat, özellikle marketler, gıda ürünleri, çimento ve hazır beton sektörlerinde yoğun çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Bakan Bolat, "Denetimler sonucunda çimento ve hazır beton sektörlerinde fiyat artışlarının önüne geçmek için kasım ayında indirim taahhütleri alındı ve beş ay boyunca sürecek indirim kampanyaları başlatıldı," diye ekledi.
Meclis'te görüşülen kanun teklifinin ayrıntılarına değinen Bolat, "Rekabetin korunması kanunu, tüketicinin korunması kanunu, lisanslı depocular, kooperatifler ve stokçuluk ile ilgili düzenlemelerde önemli değişiklikler yapılıyor. Bu düzenlemelerle cezalar ciddi şekilde artırılacak," dedi.
Fahiş fiyat denetimleri sonucunda asgari cezanın 10 bin liradan 100 bin liraya çıkarılacağını belirten Bolat, "2020'de çıkarılan kanundaki cezaları yeniden değerlemelerle her yıl artırdık. Şimdi bu cezalar 55 bin TL'den 100 bin TL'ye çıkarılıyor. Üst sınır cezası ise 1 milyon TL olacak," diye konuştu.
Stokçuluk yapanlara yönelik cezaların da artırılacağını söyleyen Bolat, "Kanunda yazan 1 milyon TL ceza 12 milyon TL'ye çıkarılacak. Asgari ceza ise 1 milyon TL olacak. Stokçulukta bir takvim yılı içinde üç defa yakalanan firmalara altı güne kadar kapatma cezası uygulanacak. Bu tedbirlerle ticaretin adil ve vicdani şekilde yapılmasını hedefliyoruz," ifadelerini kullandı.
Bakan Bolat, tüketicilerin alım gücünü daraltacak ve istismar edecek fahiş fiyat uygulamalarına karşı devletin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kararlı adımlar attığını vurguladı. "Piyasadaki bu tür olumsuz uygulamaları ortadan kaldırarak normalleşme çabaları için bu düzenlemeleri yapıyoruz. Ümit ediyorum ki bu kanuni değişiklikler Meclis'te kısa sürede tamamlanacak," diyerek konuşmasını tamamladı.