Ticaret Bakanlığı'nın fahiş fiyat mücadelesi: 1 milyardan fazla ceza!

Ticaret Bakanlığı, 2023 ve 2024 yıllarında marketlerdeki haksız fiyat artışlarıyla mücadele kapsamında yürüttüğü denetimlerin sonuçlarını açıkladı.

Vatandaşlardan gelen yoğun şikayetler doğrultusunda denetimlerin sıkılaştırıldığı bu dönemde, bakanlık hem tüketicilerin mağduriyetini önlemeye hem de adil bir piyasa düzeni sağlamaya odaklandı.

170 BİN İŞLETME DENETLENDİ, 1,5 MİLYAR TL CEZA KESİLDİ

2023 yılı boyunca Ticaret Bakanlığı, marketlerde ve diğer perakende noktalarında gerçekleştirdiği sıkı denetimlerle 170 bin 207 işletmeyi mercek altına aldı. Yapılan denetimlerin sonucunda, 48 bin 628 gerçek ve tüzel kişiye toplamda yaklaşık 1 milyar 498 milyon lira idari para cezası kesildi. 2024 yılının ilk 9 ayında ise denetimler daha da genişletilerek 340 bin 485 işletme kontrol edildi ve 153 bin 63 işletmeye 1 milyar 331 milyon lira ceza uygulandı.

REKABET KURULU’NDAN AĞIR YAPTIRIMLAR

Haksız fiyat artışıyla mücadelede Ticaret Bakanlığı’nın yanı sıra Rekabet Kurulu da aktif bir rol oynadı. 2023 yılında Rekabet Kurulu’nun yaptığı soruşturmalarda 166 firmaya toplamda 2,7 milyar lira idari para cezası verildi. 2024 yılının ilk 9 ayında ise 147 firmaya 4 milyar 848 milyon lira ceza kesildi. Toplamda, son 21 ayda yapılan denetim ve soruşturmalarda binlerce şirkete 10,3 milyar TL ceza uygulandı.

RUTİN DENETİMLERLE FAHİŞ FİYAT ARTIŞINA GEÇİT YOK

Bakanlık, fahiş fiyat artışlarına karşı yürüttüğü mücadele kapsamında 81 ilde rutin olarak yapılan denetimleri sürdürüyor. Denetimlerde, fiyat artışı tespit edilen ürünler Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından inceleniyor ve işletmelere 100.000 TL ile 1.000.000 TL arasında değişen idari para cezaları kesiliyor. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarına yönelik ürünlerde haksız fiyat artışı yapıldığı tespit edilirse, gereken cezalar hızla uygulanmaktadır” denildi.

TİCARET BAKANLIĞI: “PİYASA DENGESİ KORUNACAK”

Ticaret Bakanlığı, piyasada fiyat dengesini koruma görevine vurgu yaparak, halkın temel ihtiyaçlarını karşılayan işletmelerde fiyat artışlarını sıkı bir şekilde izlemeye devam edeceklerini açıkladı. Bakanlık yetkilileri, özellikle marketlerde halkın en temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için adil bir fiyat düzeni sağlanana kadar denetimlerin artarak devam edeceğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri