ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN
Tohumluk Vakfı Başkanı Pınar Ayhan, meme kanseri farkındalığı için düzenlenen etkinliklerde kırsal kesimdeki kadınların büyük oranda bilinçsiz olduğunu ve devletin bu konuda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.
“FARKINDALIK ETKİNLİKLERİ DEVAM EDİYOR”
Pınar Ayhan, meme kanseri farkındalığına yönelik olarak Ankara Kent Konseyi ev sahipliğinde düzenli etkinlikler gerçekleştirdiklerini belirterek “Her ay düzenli olarak Ankara Kent Konseyi’nde meme kanserinde erken tanıyı uygulamak amacıyla etkinlikler yapıyoruz. Bu ay da meme kanseri farkındalık ayı olduğu için özellikle erken tanı uygulamaları üzerine yoğunlaşıyoruz” dedi.
Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda düzenlenen etkinlik hakkında da bilgi veren Ayhan, dört profesörün kadın mahkûmlara meme kanseriyle ilgili önemli bilgiler aktardığını söyleyerek, “Radyolog, onkolog, genel cerrah ve plastik cerrahlarımız, meme kanseri evrelerini anlattı. Amacımız bu hastalık hakkında farkındalık yaratmak ve erken teşhisin önemini vurgulamak” dedi.
“KADIN SAĞLIĞINDA GERİDEYİZ”
Etkinlikte konuşma yapan CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman’ın da sağlık alanında ciddi sorunlara dikkat çektiğini belirten Pınar Ayhan, Türkiye’de kadın sağlığının ihmal edildiğini vurguladı. Ayhan, “Aylin Hanım, Türkiye’de kadın sağlığının ne kadar geri kaldığını anlattı. Meme kanseri konusunda çok bilgi paylaşıldığını zannediyoruz ama Yaman’ın sunumundan sonra anladık ki Türkiye’de kadınların yüzde 52’si kendi kendine muayeneden haberdar değil, yüzde 65’i ise mamografiyle hiç tanışmamış” diyerek toplumda bilgi eksikliğine dikkat çekti.
“KADIN SAĞLIĞINDA MESELE SADECE MEME KANSERİ İLE SINIRLI DEĞİL”
Ayhan, özellikle kırsal kesimdeki kadınların meme kanseri farkındalığı konusunda çok daha geri kaldığını ifade ederek, bu alanda daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söyleyerek, “Taşra’da, kırsalda yaşayan kadınların birçoğu kendi kendine muayenenin ne olduğunu bile bilmiyor, mamografi nedir öğrenmiş değiller. Bu yüzden bu konunun sadece sivil toplum kuruluşlarına ya da yerel yönetimlerin çabalarına bırakılacak bir mesele olmadığını artık kabul etmemiz gerekiyor” dedi.
Pınar Ayhan, kadın sağlığına yapılacak küçük yatırımların bile toplumun genel sağlığına büyük katkı sağlayacağını belirterek, “Her bir kadına yapılacak 1 dolarlık yatırım, topluma 30 dolar olarak geri dönüyor. Aynı zamanda sağlık ekonomisinde büyük bir tasarruf sağlanıyor” dedi. Ayhan, kadın sağlığı meselesinin sadece meme kanseri ile sınırlı olmadığını, çocuk sağlığı gibi konularda da geri kalındığını vurgulayarak, Türkiye’nin bu konuda daha bilinçli hareket etmesi gerektiğine işaret etti.
“TAŞRA İÇİN DAHA FAZLA ÇALIŞMA YAPACAĞIZ”
Tohumluk Vakfı olarak kırsal bölgelerde de farkındalık çalışmalarına devam edeceklerini belirten Ayhan, “Kentlerde yaşayan kadınlar bile bu bilgilere ulaşmakta zorluk çekiyor. Taşra’daki, kırsaldaki kadınların ne kadar ihmal edildiğini görüyoruz. Biz vakıf olarak taşraya ve kırsala da gitmeye kararlıyız. Sivil baskı oluşturarak devletin bu sorumluluğu üstlenmesi gerektiğine inanıyoruz” diyerek çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.