TSK personel kanununda değişiklik teklifi kabul edildi

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Teklifin kabul edilmesiyle birlikte TSK personel kanunu da dahil olmak üzere çeşitli kanunlarda değişiklikler yapıldı.

Kabul edilen maddeler arasında, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin talep ettiği mal ve hizmet sunum bedellerinin Harita Genel Müdürlüğü tarafından kullanılması için Milli Savunma Bakanlığı bütçesine aktarılması bulunuyor. Özel bütçeli idareler ile diğer kamu idarelerinin talep ettiği mal ve hizmet bedelleri ise Harita Genel Müdürlüğü'nün muhasebe biriminin tahsilat hesabına yatırılacak.

Ayrıca, Genelkurmay Başkanı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları ile general ve amiraller hakkında yürütülen işlemlerde soruşturma izni vermeye ve soruşturma yapmaya yetkili mercilerin belirlenmesinde ilgililerin son rütbeleri ve görevleri esas alınacak.

Kanun değişikliğiyle TSK personelinin kimlik, görev veya faaliyetlerinin, Milli Savunma Bakanlığından yetki alınmadıkça, radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayınlanması veya açıklanması yasaklanıyor.

Ayrıca, Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda yapılan düzenlemeyle, kişilerin özel hayatının korunmasını isteme hakkı kapsamında hukuki güvenlik ve öngörülebilirliğini sağlamak amacıyla gecikmesinde sakınca bulunan hallerde askeri birlik komutanı, askeri kurum amiri, hukuk hizmetleri başkanı veya birim amirinin yazılı emri üzerine tehlikenin veya suçun işlenmesinin önlenmesi amacıyla önleme araması yapılabilecek.

Bunların yanı sıra, askeralma kanununda "yedek astsubay" statüsünün eklenmesiyle birlikte, astsubay adaylarına temel eğitim süresince ödenecek harçlık tutarı, en alt astsubay rütbesi olan astsubay astçavuş maaşı olarak belirlendi.

Yapılan diğer düzenlemeler arasında, eğitimde başarı gösteren hukuk sınıfı subayların atanma süreçlerine ilişkin düzenlemeler ve TSK'dan mecburi hizmet yükümlülüğünü tamamlamadan ayrılanlarla ilgili tazminatlar da yer alıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri