TÜİK: 15 bin 716 kayıp çocuk güvenlik birimlerine getirildi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kayıp çocuk istatistiklerine dair basında ve sosyal medyada yer alan iddialara yanıt verdi. Kurum, kayıp çocuklarla ilgili verilerin düzenli olarak yayımlandığını ve bu konuda yanlış bilgilendirme yapıldığını belirtti.

TÜİK tarafından yapılan açıklamada, "Bazı basın ve yayın organlarında, kayıp çocuk istatistiklerinin artık yayımlanmadığı yönünde çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bu veriler Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı kayıtlarına dayalı olarak düzenli şekilde paylaşılmaya devam edilmektedir" ifadeleri kullanıldı.


Açıklamada, TÜİK’in "Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri" başlıklı çalışmasının amacı, çocuk mağduriyeti ve suçluluğunun boyutlarını tespit ederek, bu doğrultuda önleyici ve koruyucu politikalar oluşturulması için bir temel oluşturmak olarak açıklandı. Çalışmanın ilk kez 1997 yılında 27 ilde başladığı ve 2007 yılında tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde genişletildiği hatırlatıldı.

Ayrıca, 2015 yılından itibaren güvenlik birimlerinden elde edilen idari kayıtların, çocuklarla ilgili istatistiklerin oluşturulmasında ana kaynak olarak kullanıldığı belirtildi. Bu değişimin, verilerin güvenilirliğini artırdığı ve istatistik üretim sürecini geliştirdiği vurgulandı.

Açıklamaya göre, "kayıp (bulunan)" çocuklar hakkında yapılan istatistikler, kaybolduktan sonra güvenlik birimleri veya vatandaşlar tarafından bulunan çocukları kapsamaktadır. Geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde 15 bin 716 çocuk güvenlik birimlerine getirildi.

TÜİK, çocukların karıştığı her olayın ayrı bir kayıt olarak değerlendirildiğini ve bu veriler üzerinden çalışmaların sürdüğünü vurguladı. Kurum, toplumu yanıltan yanlış bilgilendirmeler karşısında, güvenilir ve güncel verilere dayanarak kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceklerini bildirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri