Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2024 yılı ilk tahminlerinde, tarla ürünleri olan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin (yem bitkileri hariç) üretim miktarının bir önceki yıla göre yüzde 2 azalacağı; sebzelerde yüzde 5,6, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise yüzde 3,4 artacağı tahmin ediliyor. Bu tahminlere göre, yaklaşık üretim miktarları tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 76,1 milyon ton, sebzelerde 33,6 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise 28,3 milyon ton olacak.
TAHIL ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR
Tahıl ürünleri üretim miktarının 2024 yılında yüzde 5,4 oranında azalarak yaklaşık 39,9 milyon ton olması bekleniyor. Buğday üretiminin yüzde 4,5 oranında azalarak 21 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 8,7 oranında azalarak 8,4 milyon ton, çavdar üretiminin yüzde 11,5 oranında azalarak 270 bin ton, yulaf üretiminin yüzde 2,4 oranında azalarak 400 bin ton, mısır üretiminin ise yüzde 5,6 azalarak yaklaşık 8,5 milyon ton olacağı tahmin ediliyor.
KURU BAKLAGİLLER VE YAĞLI TOHUMLAR
Kuru baklagiller grubunda nohut üretiminin 610 bin ton, kuru fasulye üretiminin 270 bin ton, kırmızı mercimek üretiminin ise 410 bin ton olacağı öngörülüyor. Patates üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 14 artarak 6,5 milyon ton olacağı tahmin ediliyor.
Yağlı tohumlardan soya üretiminin yüzde 21,5 oranında artarak 167 bin ton, ayçiçeği üretiminin ise yüzde 8,7 oranında artışla yaklaşık 2,4 milyon ton olacağı öngörülüyor. Şeker pancarı üretiminin ise yüzde 2,1 oranında azalarak 23 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
SEBZE ÜRETİMİNDE ARTIŞ BEKLENİYOR
Sebze ürünleri üretiminin 2024 yılında yüzde 5,6 artarak yaklaşık 33,6 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Domates üretiminde yüzde 9, kuru soğan üretiminde yüzde 7,7, salçalık-kapya biber üretiminde yüzde 16,4 oranında artış; hıyar üretiminde yüzde 4,8, sivri biber üretiminde yüzde 3,3, kırmızı lahana üretiminde ise yüzde 7,6 oranında azalış bekleniyor.
MEYVE ÜRETİMİ DE ARTACAK
Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının 2024 yılında yüzde 3,4 artarak yaklaşık 28,3 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Elma üretiminde yüzde 2,2, çilek üretiminde yüzde 5,9 oranında azalış; şeftali ve nektarin toplamında yüzde 15,6, kirazda yüzde 4,6, narda yüzde 8,3, üzümde ise yüzde 8,8 oranında artış bekleniyor.
Turunçgil meyvelerinden mandalinada yüzde 18,7, portakalda yüzde 13,5, limonda yüzde 16,2 oranında üretim azalışı öngörülüyor. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 5,4, cevizde yüzde 16,1, Antep fıstığında ise yüzde 67 oranında üretim artışı tahmin ediliyor. Muz üretiminin yüzde 4,9 azalacağı, zeytin üretiminin ise yüzde 90,8 artacağı öngörülüyor.