Yeni düzenlemeye göre, tüketicilerle kredi sağlayanlar arasındaki sözleşmeler, elektronik haberleşme cihazları aracılığıyla gerçekleştirilebilecek. Bu adım, tüketici kredisi sözleşmelerinin mesafeli yolla yapılmasına olanak sağlarken, sözleşmeye bağlı diğer işlemler de kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla uzaktan yapılabilecek.
Doğrudan satış sistemlerine yönelik düzenlemeler de yapıldı. Doğrudan satış sistemi, bağımsız temsilciler aracılığıyla mal ve hizmetlerin tüketiciye pazarlanmasını ifade ediyor. Bu sistemde, doğrudan satış şirketinin bir sermaye şirketi olması zorunlu hale getirildi. Kazanç dağıtımı, sisteme yeni üyeler kazandırmak yerine tüketiciye mal veya hizmet satışı odaklı olmalı.
30 GÜNLÜK CAYMA HAKKI
Doğrudan satış sisteminde tüketicilere 30 günlük cayma hakkı tanındı. Ayrıca, doğrudan satıcılardan, sisteme katılım veya sistemde kalmak için mal veya hizmet içermeyen herhangi bir ücret talep edilemeyecek.
HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALARA YAPTIRIMLAR
Haksız ticari uygulamalara karşı da caydırıcı tedbirler getirildi. Bu tür uygulamaları yapanlara 3 aya kadar faaliyet durdurma veya 60 bin ila 600 bin TL arasında idari para cezası uygulanacak. Aykırılığın ülke genelinde gerçekleşmesi durumunda bu ceza 600 bin TL’den 6 milyon TL’ye kadar artırılabilecek.
Ayrıca, 2024 ve 2025 yıllarında elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının lisans ücretlerinin hesaplanmasında yurtdışına yapılan satışlar ile teşvik belgeli yatırımlar da dikkate alınacak.