Tüketicilerin korunmasına yönelik kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda

TBMM Genel Kurulu, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci bölümündeki maddeleri görüşmeye devam etti.

Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, tüketicilerin bu kanunla ilgili beklentilerinin düşük olduğunu belirterek, "Hiçbir tüketicinin buradan çıkacak bir kanunun kendisinin herhangi bir yönünü güvence altına alacağına dair bir beklentisi yok," dedi.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta ise bazı maddelerin kabul edilmesi halinde küresel tekelcilere taviz verileceğini savunarak, bu maddelerin tekliften çıkarılmasını istedi. Usta, "Teklife kuvvetli bir şekilde hayır demek zorundayız," ifadelerini kullandı.

MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, Fetullah Gülen’in ölümüne ilişkin tarihsel bağlamın hafızalarda tutulması gerektiğine dikkat çekti.

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, teklifin tüketiciyle alakası olmadığını belirterek, çekilmediği takdirde 3 yıl içinde 100 milyar liranın üzerinde gelir kaybı olabileceğini öne sürdü.

DOĞRUDAN SATIŞ ŞİRKETLERİ HAKKINDA DÜZENLEME

Teklifin ikinci bölümünde kabul edilen bir maddeye göre, doğrudan satış sistemleri tanımlandı. Doğrudan satış şirketlerinin, bağımsız temsilciler aracılığıyla tüketicilere mal veya hizmet pazarlaması gerektiği vurgulandı.

  • Doğrudan satış şirketleri, sermaye şirketi olmalı ve belirlenen diğer koşulları sağlamalıdır.
  • Sistemin, kazanç sağlamanın yanı sıra mal veya hizmetin tüketicilere satışı üzerine kurulu olması gerekmektedir.
  • Tüketicilere, 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin sözleşmeden cayma hakkı tanınacaktır.

Meclis Başkanvekili Celal Adan, bu maddenin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Ara sonrasında, saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri