Saadet Partisi grubu adına söz alan Grup Başkanı Selçuk Özdağ, Türkiye'nin geçen yıl turizmden elde ettiği 46,5 milyar dolarlık gelir ve 56,7 milyon ziyaretçi sayısına rağmen, turizm gelirlerinin niçin düşük olduğunu sorguladı.
Özdağ, kanun teklifine göre turist rehberi olma şartlarının kolaylaşmasının ve sorumluluk alanlarının daraltılmasının milli güvenlik sorunlarına yol açabileceğini belirtti.
Teklife göre, üniversitelerin turist rehberliği bölümlerinden mezun olmanın yanı sıra diğer lisans programlarından mezun olanların da turist rehberliği yapabilmesinin önünün açılacağını ifade eden Özdağ, bu durumun denetim mekanizmasını zayıflatarak kaçak turlara ve güvenlik risklerine davetiye çıkarabileceğini dile getirdi.
İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, üç ana konuya dikkat çekerek, yabancı dil bilmeyenlerin rehberlik yapabilmesinin kolaylaşması, arkeoloji ve sanat tarihi mezunlarının rehber olma şartlarının iyileştirilmesi ve otobüslerde rehber bulundurma zorunluluğunun kaldırılması ve müze rehberliğinin getirilmesi gerektiğini belirtti.
MHP Giresun Milletvekili Ertuğrul Gazi Konal, turizmin Türkiye için stratejik bir sektör olduğunu vurgulayarak, kanun teklifiyle turist rehberliği mesleğine kabul şartlarının güncellendiğini ve mesleğin çeşitlendirilerek kültürel zenginliklerin tanıtımının artırılacağını ifade etti.
Teklifin alışveriş amaçlı tur düzenlemelerinde müşteri bilgilendirmesi ve onayının sağlanmasını içerdiğini vurgulayan Konal, bu düzenlemenin sektörde şeffaflık ve güvenilirliği artırarak ülke itibarını korumayı hedeflediğini belirtti.
DEM Parti Van Milletvekili Zülküf Uçar, turizm emekçilerinin iş sahalarının daraltıldığını savunarak, düzenlemelerin turizm şirketlerinin karını artırırken emekçileri olumsuz etkilediğini ifade etti.
CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Türkiye'nin pahalı bir turizm destinasyonu haline geldiğini söyleyerek, vatandaşların tatil imkanlarının kısıtlandığını belirtti.
AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman ise düzenlemenin Türk turizmini küresel rekabette öne çıkararak 2028 hedeflerine ulaşmayı amaçladığını belirtti. Yayman, turizm rehberliği şartlarının evrensel normlara uygun hale getirilmesinin hedeflendiğini ve turizm sektörünün yeniden yapılandırılmasının amaçlandığını söyledi.
Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, görüşmelerin sona ermesinin ardından birleşimi kapatırken, bugünkü birleşimin saat 14.00'te tekrar toplanacağını duyurdu.