DOSYA HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Pandeminin ardından turizmde reform hareketlere imza atan Türkiye, 2024 yılında Avrupa'nın en çok ziyaret edilen ülkesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
2023 Ocak-Eylül döneminde 42 milyar dolar turizm gelirinin elde edilmesiyle birlikte ülkenin yıl sonuna kadar 60 milyon turist ağırlama hedefine yaklaştığı görülüyor. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 bir artış söz konusu.
KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ DÜNYAYA YAYILACAK
Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü 'Kültür Yolu Festivali' Türkiye'nin tüm kültürel, sanatsal, geleneksel değerlerini tanıtmayı, dünyaya duyurmayı amaçlıyor.
Festivalde birçok unutulmaya yüz tutan meslekler de dahil farklı alanlar çeşitli etkinliklerle tanıtıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2021 yılında İstanbul Beyoğlu'nda başlatılan bu festivalin 2028 yılında 35 şehirde gerçekleştirileceğini de ifade etti. Öte yandan, turizmin en önemli unsuru gastronomi için de çalışmalar yürütülüyor.
TÜRKİYE TURİZMDE AVRUPA'DA İKİNCİ SIRADA YER ALACAK
Dünya Seyahat Pazarı (WTM) yayımladığı Küresel Seyahat Raporu'nda Türkiye'nin 2024 yılında Fransa'yı geçerek Avrupa'nın en çok ziyaret edilen ülkesi olma yolunda ilerliyor.
Avrupa'da 2019 yılındaki turist sayısı 2023'te 440 milyondan 428 milyona düşerken Türkiye bu sayıyı 2019'a göre yüzde 73 artırdı.
BAŞKENT'TE TURİZM ÇALIŞMALARI
Başkent Ankara, turizm alanındaki çalışmalarını çeşitlendirmeye devam ederken son olarak TRAVELEXPO Ankara 6. Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'na ev sahipliği yaptı. Fuar, dört günde 75 bine yakın kişiyi ağırladı.
Ankara Ticaret Odası, Ankara Kent Konseyi, Ankara Sanayi Odası, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığının bu alandaki çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.
Ankara Kalesi'nde hem esnafı hem de ziyaretçilerini endişelendiren, yıllardır bir çözüme ulaştırılmayan Kale surlarındaki çatlaklar ABB tarafından onarılmaya başlandı. Polatlı’daki Gordion Antik Kenti ve Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi ahşap hipostil camileri arasında yer alan Arslanhane Camii hak ettiği değere Miras Listesi'nde yer aldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü destekleri ile Ankara Katılımcı Yönetim Derneği’nin (ANKA-DER) yürüttüğü ‘İklim Değişikliğinin Turizme Etkileri ve Ankara’nın Turizmde Yeşil Geleceği Projesi’ ile İklim Değişikliğinin Turizme Etkileri Anketini, 88 otel işletmesinde ele alınarak değerlendirildi.
Ankara'nın coğrafi işaretli ürünlerinin sayısını artırmak için çalışmalar gerçekleştiren ATO; Başkentlilerin kent yönetiminde söz sahibi olmasından yeşil dönüşüme, yeşil dönüşümden hayvan haklarına kadar birçok konuda aktif projeler gerçekleştiren AKK, Ankara sanayisinin üretim, istihdam ve iş birliklerini geliştiren ASO Cumhuriyet'in 100. yılına yaraşır bir Başkent oluşturmak için dört elle faaliyetlerine devam ediyor.
Önemli çalışmalara imza atan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu, Türk sinema endüstrisinden başlayarak kültürel alışverişin ve sanatsal iş birliklerin sürdürülebilirliği açısından temaslarına da devam ediyor.