Türk gençleri satrançta yıldızlaşıyor

​​​​​​​Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay: “Türk gençlerine satrancı sevdirdik, 1 milyon 200 bini aşkın lisanslı sporcumuz var.” dedi.

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) 1 milyon 200 bini aşkın lisanslı sporcusu ile Türkiye’de en fazla lisanslı sporcuya sahip federasyon konumunda. Türkiye’de yalnızca üç kadın Federasyon Başkanından biri olan Gülkız Tulay, göreve geldiği 2012 yılından bu yana altyapıya yapılan yatırımlar ile satrancın lisanslı sporcu sayısı 2012 yılında 189 binken bu sayı bugün 1 milyon 200 binin üzerine çıktı.

Türkiye Satranç Federasyonunun ilk kadın başkanı Gülkız Tulay’ın Türkiye’de ilk satranç eğitim kulüplerinin kurulmasında da imzası var. TSF Yönetim Kurulunda 6 kadın üye bulunuyor. Kadın lisanslı satranç sporcu sayısı 10 yıl önce 47 bin 332 iken bu yıl itibariyle 400 bini geçti.

KADIN SATRANÇ SPORCU SAYISI ARTIYOR

Türkiye’de 400 bine yakın lisanslı kadın satranç sporcu var. Bu rakam son yıllarda hızla yükseliyor. 25 bine yakın kadın antrenör, 4 bine yakın kadın hakem görev yapıyor. TSF, Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası’nı 16 yıldır, Arzum sponsorluğunda hayata geçiriyor. Türkiye’de ana sponsor Türkiye İş Bankası’nın da desteği ile ilk ve ortaokullarda 40 bini aşkın satranç sınıfı açıldı. Minik Hamleler projesi ile satranç anaokullarından başlayarak sayısız çocuğa ulaşılıyor

Gülkız Tulay yönetiminde Türk satrancında sayısız madalya ve Türk satranç tarihinde bir ilk olarak Olimpiyat şampiyonluğu geldi. 2022 yılında Azerbaycan Nahçıvan'da düzenlenen “Dünya U16 Satranç Olimpiyatı’nda Genç Milli Takımımız tarihte bir ilke imza attı ve Olimpiyat şampiyonu oldu. 2012 yılına kadar Türkiye’de 75 unvanlı sporcu varken, bugün bu sayı 253’e ulaştı.

Gülkız Tulay, 2012 yılında federasyon başkanı seçildiğinde Türkiye’yi satranç ülkesi yapabilme hedefiyle yola çıktı. Sayısız proje üretti, üretmeye devam ediyor. Alt yapıya önem verilmesi ve yatırımlarla Türkiye bugün bir satranç ülkesi olarak anılıyor.

“ULUSLARARASI MADALYA SAYIMIZ 700’Ü GEÇTİ”

Türk satrancının son 12 yıldaki yükselişinin Avrupa ve dünya otoritelerinin dikkatini çektiğini, Türkiye’nin satrançta örnek gösterilen bir ülke konumuna yükseldiğini anlatan TSF Başkanı Gülkız Tulay, “Avrupa Parlamentosu (AP) Eğitim Komisyonu, satrançta ülkemizi, “Avrupa’ya örnek ülke” olarak gösterdi. Biz, Türk satrancını uluslararası arenada başarıyla temsil etmek, ülkemize daha fazla şampiyonluklar ve usta sporcular kazandırmak vizyonuyla çalışıyoruz." dedi.

Tulay, daha iyisi şçin çalıştıklarını vurgulayarak şunları ifade etti: "Hep daha iyisi için çalışıyoruz. Satrançta gelinebilecek en üst seviye Büyükusta (Grandmaster–GM) seviyesinde 16 Büyükustamız var. Dünyanın en genç büyükustası GM Yağız Kaan Erdoğmuş, Türk satranç yıldızı olarak tanımlanan GM Ediz Gürel gibi genç başarılı ustalarımızla satrançta en dikkat çekici ülkelerden biri olduk. Altyapı yatırımlarımızla kupa, madalya sayımız artırıyor. 1 Olimpiyat şampiyonluğu, 1 Olimpiyat ikinciliği, 41 Dünya şampiyonluğu, 41 Dünya ikinciliği, 44 Dünya üçüncülüğü, 92 Avrupa şampiyonluğu, 86 Avrupa ikinciliği, 77 Avrupa üçüncülüğü olmak üzere uluslararası şampiyonalarda kazandığımız madalya sayımız 700’ü geçti.”

“MAYIS AYI SATRANÇ İLE DOLU DOLU GEÇTİ”

Satrancın kapsayıcı bir spor olduğunu belirten Tulay, “Ülkemizin 81 ilinde 500 ilçeye yayılmış temsilciliklerimizle yoğun bir faaliyet takvimini hayata geçiriyoruz. Türkiye İş Bankası Satranç Süper Ligi başta olmak üzer liglerimizi; Türkiye Satranç Birinci Ligi ve Türkiye Satranç İkinci Ligi’ni yapıyoruz. Liglerde sporcularımız altyapıdan yetişiyor. Türkiye Kulüpler Şampiyonası, Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Şampiyonası, Türkiye Emektarlar Satranç Şampiyonası, Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası gibi şampiyonaları hayata geçiriyoruz.

Bu kapsamda 13–17 Mayıs tarihleri arasında Rize’de Türkiye Okul Sporları Satranç Şampiyonası’nı, 18–24 Mayıs tarihleri arasında Samsun’da Türkiye Gençler Şampiyonası’nı, Ankara’da Türkiye Emektarlar Satranç Şampiyonası’nı hayata geçirdik. Mayıs ayı satrançla dolu dolu geçti. 7’den 77’ye satranç sporcularımız hamlelerini şampiyonluk için yapacak. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı da bu vesileyle birbirinden kıymetli şampiyonalarımızla coşkuyla kutlayacağız.” ifadelerini kullandı.

Tulay, “Satranç sporuna gönül vermiş yüzlerce üyeden oluşan kurullarımızla gece gündüz çalışacağız çünkü satranca yapılan her yatırımı bu ülkenin geleceğine yapılan bir yatırım olarak görüyoruz.” diye konuştu.

“SATRANÇ OYNAYAN ÇOCUKLARIN ÖZGÜVENİ YÜKSEKTİR”

Satrançta zeki olmaktan ziyade çok çalışmak önemli olduğunun altını çizen Tulay, şunları kaydetti:

“Satranç sadece gençlikte değil, hayatın her döneminde olumlu gelişmeye yol açıyor. İş hayatında, üniversite hayatında ya da en basitinden insanlar ile kurduğun ilişkilerde... Satranca erken yaşta başlayan çocukların; özellikle hayatın içerisinde yaşadığı sorunlarla başa çıkma becerisi, stresi yönetme becerisi gelişiyor. Satranç oynayan çocukların özgüvenleri yüksektir, disiplini, çalışmayı öğrenir. Çok yönlü düşünür. Yaratıcıdırlar. Analiz, gözlem ve problem çözme yetenekleri yüksektir. Zamanı iyi kullanırlar. Sabretmeyi, plan yapmayı hatta 10 adım sonrasını planlamayı öğrenirler. Hepsinin okul başarısı yüksektir. Kendilerini çok iyi ifade ederler. Hatta konuşmalarını dinleseniz, bunlar nasıl çocuklar dersiniz. Esprili, sosyal ve çok da mütevazilerdir. Ne istediklerini bilirler. Okullarında çok başarılıdırlar. Üniversite sınavlarında başarı yüzdeleri yüksektir. Çok sayıda sporcumuz Türkiye’de ve yurt dışında çok iyi okullarda başarı bursuyla okuyor.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri