Türk mühendisler, Akkuyu Nükleer Santrali’ne güç katıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji alanındaki büyük hedeflerine ulaşmak için kritik bir adım atıldığını duyurdu. Bakan Bayraktar, Rusya'da 6 buçuk yıl süren özel bir eğitimden geçerek Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) görev almaya başlayan Türk nükleer mühendislerinin sayısının 350'yi geçtiğini açıkladı.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye'nin nükleer enerji alanındaki atılımının sembol projelerinden biri olarak öne çıkıyor. Türkiye, bu projede görev alacak mühendislerini, Rusya'da nükleer enerji alanında lisans ve yüksek lisans eğitimine göndererek yetiştiriyor. Bu kapsamda, Nükleer Santral Yönetim ve Kontrol Sistemleri, Elektrik Mühendisliği, Isı Mühendisliği gibi alanlarda eğitim alıp mezun olan Türk mühendislerin tamamı, Akkuyu Nükleer Santrali'nde görev almaya başladı.

“NÜKLEER ENERJİ, TÜRKİYE İÇİN ZORUNLULUKTUR”

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin hızla büyüyen ekonomisi ve artan enerji talebi göz önüne alındığında, nükleer enerji kullanımının bir tercih değil, zorunluluk olduğunu vurguladı. "Enerji arz güvenliği, dışa bağımlılığın azaltılması ve karbon nötr hedefine ulaşılabilmesi için yenilenebilir enerjinin yanı sıra nükleer güç santrali büyük bir gereklilik." diyen Bayraktar, Akkuyu'nun bu alandaki ilk adım olduğunu belirtti.

AKKUYU PROJESİ, TÜRKİYE’NİN NÜKLEER ENERJİ HEDEFLERİNE ÖNEMLİ BİR KATKI

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin nükleer enerji altyapısını kurma yolunda önemli bir adım attığını belirterek, "Akkuyu Nükleer Santrali'nde çalışan Türk mühendisler, ülkemizin nükleer altyapısının oluşmasında kritik bir rol oynayacak. Bu mühendisler, Türkiye'nin enerji bağımsızlığına ve nükleer teknolojilerdeki gelişimine büyük katkılar sağlayacak" ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Akkuyu, nükleer tesis hüviyetini kazanmıştır

TÜRK NÜKLEER MÜHENDİSLERİNDEN GURUR VERİCİ MESAJLAR

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde çalışan Türk mühendislerinden Ebru Adıgüzel, Rusya’da eğitim aldıktan sonra Akkuyu’da çalışmaya başladığını ve bu süreçten gurur duyduğunu belirtti. "Türkiye, nükleer alanda gelişmeye çok hazır bir ülke. Akkuyu, bizim için bir ilk adım, ancak bu alandaki gelişmelerin devam edeceğini biliyoruz. Gelecek projelerde de bu arkadaşlarla birlikte çalışarak Türkiye’yi nükleer enerjide daha ileriye taşıyacağız" dedi.

Sefa Duman ise, Akkuyu Nükleer Santrali'ni "teknoloji transferi" projesi olarak tanımlayarak, "Akkuyu, nükleer teknoloji ve güvenlik açısından en gelişmiş sistemlere sahip. Buradaki deneyimlerimiz, Türkiye’deki nükleer sanayi gelişimine büyük katkı sağlıyor ve ikinci, üçüncü santrallerin inşası için altyapı hazırlanıyor. Bu kadar önemli bir projede yer almaktan dolayı gurur duyuyorum" dedi.

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ, TÜRKİYE’NİN ENERJİ BAĞIMSIZLIĞI İÇİN STRATEJİK BİR ADIM

Türkiye, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve yetiştirdiği nükleer mühendislerle enerji bağımsızlığı yolunda önemli bir stratejik adım atmış oldu. Bu projeyle birlikte, Türkiye’nin nükleer enerjideki kapasitesinin artırılması ve gelecekteki enerji ihtiyaçlarının yerli ve güvenli kaynaklardan karşılanması hedefleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri