ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU
Soğuk havalar yavaş yavaş kendini hissettirmeye başlarken, mutfaklarda kış için yapılan hazırlıklar sürüyor. Türk mutfağında önemli bir yer tutan Tarhana, içerisinde bulunan farklı sebze ve baharatlarla kış mevsiminde en çok tercih edilen ürünlerden biri olarak yer alıyor.
VİTAMİN DEPOSU BİR YİYECEK
Tarhana, kış aylarında birçok insan tarafından hastalıklardan korunmak için çorbası yapılarak tüketiliyor. Yapımı özen ve maharet gerektiren Tarhananın içine konulan malzemeler, yöreden yöreye değişiklik gösterebiliyor. Bazı yörelerde içerisine mercimek, nohut ve fasulye eklenen Tarhanaya bazı yörelerde bu ürünlerin hiçbiri eklenmiyor.
Tarhana, içerdiği faydalı besinler sayesinde hastalıklara karşı koruyucu bir bariyer görevi üstlenirken, soğuk algınlığı geçiren kişiler için de şifa oluyor. C vitamini açısından zengin olan Tarhana'dan yapılan çorba çoğu kişi tarafından hasta çorbası olarak da biliniyor.
Özellikle küçük yaştaki çocukların gelişimi için de fayda sağlayan Tarhana, bebekler için ek gıda döneminde de tercih edilebilir.
TARHANA NASIL YAPILIR?
- İstenilen miktarda domates, yeşil biber ve kırmızı biber, soğan ve sarımsak doğranarak derin bir tencere içerisinde kavrulur.
- Kavrulan sebzelerin içerisine maydonoz ve taze nane eklenerek mutfak robotundan geçirilir.
- Hazırlanan malzemenin içerisine tercihe bağlı olarak süzülmüş inek veya koyun yoğurdu eklenir.
- En son hazırlanan malzemelerin yoğunluğuna göre, çok katı olmayacak şekilde un eklenir.
- Hazırlanan Tarhana ekşimesi için birkaç gün boyunca mayalandırılır.
- En son tepsilerin üzerine dökülür ve kurumaya bırakılır.
- Kuruyan Tarhana, mutfak robotuyla toz hale getirilir ve çorbası yapılarak tüketilir.