Türk Ocakları'ndan büyük buluşma: Gagauzya Özerk Bölgesi 29 yaşındı

Türk Ocakları Ankara Şubesi tarafından Gagauzya Özerk Bölgesi’nin kuruluşunun 29. yıl dönümü münasebetiyle Ankara Maltepe Prof. Dr. Orhan Düzgüneş Salonu’nda konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Dr. Olga Radova, Türk Toplulukları ve Gagavuzlar, özel bir bağa sahip.” dedi.

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

Gagauzya Özerk Bölgesi’nin kuruluşunun 29. yıl dönümü konferansına, Türk Ocakları Ankara Şubesi Başkanı Türkan Hacaloğlu, Dr. Olga Radova, Kırım Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ali Olgun Boydak ve çok sayıda davetli katıldı.

Kırım Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ali Olgun Boydak, konuşmacı olarak katılan Dr. Olga Radova hakkında davetlilere bilgi aktararak, “Bilim insanı, yazar, şair, gazeteci, televizyoncu, tarihçi, etnograf, antropolog, folklorcu, tercüman, araştırmacı ve akademisyen olan Dr. Olga Radova, Moldova Bilimler Akademisi’nde 22 sene boyunca Balkanlar ve tüm Güneydoğu Avrupa’da Gagavuzların etnik tarihini ve kültür mirasını, aynı zamanda yıllar öncesinden bugüne o bölgedeki diğer Türklerin tarihini demografyalarını, yerleşim yerlerini ve göçlerini, kültür miraslarını araştırarak bilimsel kitaplarında makalelerinde yayımladı.” paylaşımında bulundu.

Gagauzya hakkında hazırladığı detaylı çalışmaların sunumunu yapmak üzere İstanbul’dan Ankara’ya konuşmacı olarak davet ettiği Dr. Olga Radova’ya ve tüm davetlilere katılımları için teşekkür ederek sözlerine başlayan Türk Ocakları Ankara Şubesi Başkanı Türkan Hacaloğlu, “Gagauzya denince rahmetli eşim aklıma geldi. Eşim Türk Cumhuriyetlerine karşı muazzam ilgisi olan biriydi ve yollar önce ‘Gagavuzlar Türklüğünü de dilini de hiç bir zaman unutmayan bir topluluktur.’ sözlerini ifade etmişti.'' şeklinde konuştu.

Konuşmacı olarak katılan Dr. Olga Radova, yaptığı sunumda şu ifadelere yer verdi: “Türkiye'de kurulan Türk Ocakları'nın 1912'deki Başkanı Abdullah Suphi Tanrıöver, 1931'de Türk Ocakları kapanınca Romanya'ya Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi olarak atanıyor. Gagauzya'da 13 yıl boyunca görev yapan Tanrıöver, Türk topluluklarıyla tanışıyor ve Gagavuzlarla özel bir bağ kuruyor.”

Gagauzya'nın özerk bölgesindeki gelişmeleri ve kültürel zenginlikleri detaylı bir şekilde araştıran Radova, Gagavuz Türklerinin tarihini, yerleşim yerlerini, bayraklarını ve özerk yapılarını ele alıyor.

Gagauzya'nın kültürel zenginlikleri, coğrafi konumu ve tarihi derinliği konusundaki çalışmalarına devam eden Radova, Türk kültür mirasının çeşitli soyda milletler arasında korunduğuna dikkat çekti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri