Türk Veteriner Hekimleri Birliği: Bu yasa çıksa da ötanazi yapmayacağız!

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), sokak hayvanlarına yönelik Meclis'e sunulması beklenen yasa değişiklik tasarısına, "Ötanazi sadece veteriner hekimler tarafından uygulanabilir ve sağlıklı bir hayvana uygulandığında katliamdan başka bir anlam taşımaz. Sağlıklı hayvanların ötanazisi ve itlafı veteriner hekimler açısından da etik, insani ve vicdani değildir, evrensel hekimlik değerleri ile de bağdaşmamaktadır." ifadeleriyle tepki gösterdi.

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının iş birliğinde Hayvanları Koruma Kanunu’na yönelik hazırlanan yasa değişiklik tasarısının TBMM’ye sunulması bekleniyor.

Söz konusu değişiklikte ise her belediye barınaktaki köpeklerin fotoğraflarını internet sitesine yükleyerek 30 gün içerisinde sahiplenmesini bekleyecek. Sahiplenilmeyen hayvan ise "acısız, iğne kullanılan bir yöntem" ile uyutulacak.

"VETERİNER HEKİMLER OLARAK ÖTANAZİ YAPMAYACAĞIZ"

Konu hakkında açıklama yapan Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), değişiklik taslağı hazırlanırken Türk Veteriner Hekimleri Birliği veya herhangi bir meslek odasından görüş alınmadığını, sağlıklı hayvanların ötanazisi ve itlafının veteriner hekimler açısından etik, insani ve vicdani olmadığını belirterek, "Evrensel hekimlik değerleri ile de bağdaşmamaktadır. Veteriner hekimler olarak bizler bu yasa çıksa da ötanazi yapmayacağız. Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak sahipsiz hayvanların itlafına sebep olacak her türlü uygulamanın karşısında olduğumuzu, bu uygulamaların hayvan refahı açısından kabul edilemez olduğunu kamuoyu ile paylaşma zorunluluğu hissediyoruz. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH), evcilleştirilmiş bir tür olan köpeklerin topluma bağımlı olduğunu, sahipsiz oldukları durumlarda dahi sağlık ve refahlarını sağlamanın etik bir sorumluluk olduğunu hatırlatmaktadır." ifadelerine yer verdi.

"EN BÜYÜK NEDENLERDEN BİRİ YEREL YÖNETİMLER..."

5199 sayılı kanunda yerel yönetimlerin sorumluluklarına vurgu yapan TVHB, "Sahipsiz hayvan popülasyonunun artmasının en büyük nedenlerinden biri yerel yönetimlere Hayvanları Koruma Kanununun herhangi bir cezai yaptırım getirmemesi olmuştur. Kanun çıkarılmış, sorumluluk verilmiş ama denetim yapılmamış, bütçe ayrılmamış, kanununun gereğini yapmayanlara yaptırım uygulanmamıştır." açıklamasını yaptı.

NELER YAPILABİLİR?

TVHB'nin çözüm önerileri arasında büyükşehirlerde Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve diğer belediyelerde Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulması, yeterli personel istihdamı, kısırlaştırma çalışmalarında veteriner fakültelerinden destek alınması, sahipsiz hayvanların sahiplenilmesinin teşvik edilmesi ve sahiplenme şartlarının düzenlenmesi bulunuyor.

Çözüm önerileri arasında ayrıca, sokağa terkedilen hayvanlara yönelik hayvan sahiplerine yaptırım uygulanması, kırsal yerleşim alanları ile tarım işletmelerindeki hayvanların denetim altına alınması, bireysel sahiplenmenin yanı sıra çok sayıda şirketin ve kamu kurumlarının hayvanları sahiplenmesinin devlet tarafından teşvik edilmesi gerektiği vurgulandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri