Türkiye alev alev yanıyor: Orman yangınları neden çıkıyor?

Türkiye, yaz aylarının da gelmesiyle birlikte ülkenin dört bir yanında meydana gelen orman yangınlarıyla mücadele etmeye başladı. Özellikle insan kaynaklı oluşan yangınlar, doğayı büyük bir tehdit altında bırakıyor. Peki, orman yangınları hangi sebeplerden meydana geliyor? İşte detaylar...

ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU

Türkiye, son günlerde artan orman yangınları ile mücadele ediyor. Ülkenin çeşitli bölgelerinde çıkan yangınlar, hem doğayı hem de yerleşim alanlarını tehdit ediyor.

TÜRKİYE YANGINLARLA MÜCADELE EDİYOR

Son zamanlarda özellikle Ege, Akdeniz ve İç Anadolu'nun belirli yerlerinde çıkan yangınlar, yangın sebeplerinin bir kez daha gözden geçirilmesine neden oluyor.

Orman Genel Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri, yangın söndürme çalışmalarına büyük bir özveriyle devam ederken, bölge halkı da bu süreçte yetkililere destek sağlıyor. Ancak, orman yangınlarını söndürmek amacıyla yapılan çalışmalarda insanlar zarar görebiliyor, hatta ölebiliyor.

Uzmanlar yangınların başlıca nedenleri arasında insan faktörünün önemli bir yer tuttuğunu vurguluyor. Özellikle kamp ateşlerinin kontrolsüz bir şekilde yakılması, sigara izmaritlerinin ormana atılması ve tarım alanlarında yapılan yakma işlemleri, yangınların tetikleyicisi olarak öne çıkıyor.

ORMAN YANGINLARIN BAŞLICA SEBEBİ: İNSAN

İşte orman yangınlarının çıkmasındaki en büyük nedenler:

  • Ormanda gerekli güvenlik tedbirleri alınmadan ateş yakılması büyük bir risk oluşturuyor. Özellikle mangal için yakılan ateşin söndürülmeden bırakılması, yangınlara yol açabiliyor.

  • Sigara izmariti ve kibritin sönmeden yere atılması, yangın çıkarma potansiyeline sahip. Orman içindeki veya bitişiğindeki tarlalarda ot ve anız yakılması, kontrolsüz yangınlara neden olabiliyor.

Gece ormanda aydınlatma amacıyla ateşle dolaşmak da, yangın riskini artırıyor. Ormanda bırakılan cam ve cam kırıkları, güneş ışığını odaklayarak yangın çıkarabiliyor. Çocukların ormanda ateşle oynaması da, istenmeyen yangınlara yol açabiliyor.

​​​​​​​​​​​​​​

  • Tepelik yerlere servi benzeri uzun ağaçlar dikilmesi, yıldırımın ağacı yakarak yangının yayılmasına sebep olabiliyor. İklim değişikliği ve aşırı sıcaklar da, orman yangınlarının sıklığını artırıyor.

  • Ülkemizde bazı yangınlar da kasıtlı olarak çıkarılıyor. Yabani hayvanları uzaklaştırmak amacıyla çıkarılan orman yangınları da çeşitli türlerin yok edilmesine neden olarak doğayı tehdit ediyor.

  • Bazı kişiler gelir elde etmek amacıyla ormanları yakıyor. Tarla büyütmek veya yeni tarla alanı açmak için ormanı yakmak, yangınların kontrolden çıkmasına yol açıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri