Türkiye Avrupa'da asgari ücret sıralamasında dipte kalmaya devam etti!

Türkiye, 530 Euro seviyesindeki brüt asgari ücretiyle Avrupa'nın en düşük beşinci sırada yer alarak, kıtanın en düşük ücretli ülkelerinden biri olma konumunu sürdürüyor.

Eurostat verilerine göre, Türkiye’de asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonlar, Avrupa’daki emsallerine kıyasla daha zor bir tabloyla karşı karşıya.

TÜRKİYE, EN DÜŞÜK ASGARİ ÜCRETLİ ÜLKELER ARASINDA

Türkiye’nin gerisinde Bulgaristan, Arnavutluk, Moldova ve savaşın etkisi altındaki Ukrayna bulunuyor. Türkiye'nin hemen üzerinde ise Litvanya, Romanya ve Macaristan gibi ülkeler yer alıyor. Bu durum, Türkiye'de asgari ücretle yaşam mücadelesi veren milyonların Avrupa'da en düşük yaşam standartlarına sahip olduğunu gözler önüne seriyor.

LÜKSEMBURG, TÜRKİYE'Yİ BEŞE KATLIYOR

Asgari ücrette Avrupa’nın lideri Lüksemburg, brüt 2.570 Euro asgari ücretle Türkiye'deki rakamı neredeyse beşe katlıyor. Lüksemburg’u, İrlanda, Hollanda, Belçika ve Almanya gibi ülkeler takip ediyor. Bu ülkelerde asgari ücret 2.000 Euro'nun üzerinde seyrederken, Avrupa genelinde 10 ülkede asgari ücretin bin Euro'nun üzerinde olduğu dikkat çekiyor.

TÜRKİYE'NİN ASGARİ ÜCRET ORANI YÜKSEK, YAŞAM STANDARTLARI DÜŞÜK

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü'nün (OECD) 2023 yılı verilerine göre, Türkiye’de asgari ücretin medyan ücretin yüzde 64,6’sına denk gelmesi, Avrupa’daki en yüksek oranlardan biri olarak öne çıkıyor. Bu oranla Türkiye, Portekiz’in ardından ikinci sırada yer alıyor. Ancak bu yüksek oran, asgari ücretin Türkiye’de yaygın olarak ortalama ücret haline geldiğini de ortaya koyuyor. Avrupa genelinde ise asgari ücretin medyan ücrete oranı genellikle daha düşük seviyelerde.

VERGİ VE KUR DALGALANMALARI ZORLUKLARI ARTIRIYOR

Türkiye'de asgari ücretle çalışanlar, hem döviz kurundaki dalgalanmalar hem de yapılan vergi artışları nedeniyle daha fazla zorluk yaşıyor. Yıl içinde yapılan ara zamlara rağmen, asgari ücretlilerin alım gücü Avrupa’daki emsallerine kıyasla oldukça geride kalıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri