Türkiye için en acı tarih: 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin birinci yılı...

Bir yıl önce, gece saatler 04.17'yi gösterdiğinde Türkiye büyük bir yıkıma, acıya, kıyamete uyandı. 11 ili etkileyen, şehirleri tuzla buz eden 7,7 ve 7,6 şiddetinde Kahramanmaraş merkezli depremler 53 bin 537 canı aldı. 107 bin 213 vatandaşın yaralandığı ve tarih sayfalarına 'Asrın felaketi' olarak geçen bu afet, bugün hala etkilerini ilk günkü gibi hissettiriyor.

DOSYA HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Depremler 120 bin kilometrekarelik alanda, 11 il, 124 ilçe, 6 bin 929 köy ve mahallede şiddetini ve yıkımını gösterirken tüm Türkiye, el ele vererek acılara yara bandı olmak için birleşti. Ülkede, 7 günlük milli yas ilan edildi.

4. SEVİYE YARDIM ALARMI VERİLDİ

11 ili etkileyen depremlerin etkisinde 4. seviye yardım alarmı veren Türkiye'ye dünyanın çeşitli ülkelerinden arama-kurtarma ekipleri, köpekler, ekipman ve insani yardım geldi. Enkaz altından bir nefes, bir ses duymak umuduyla herkesin kalbi burada attı.

Yardıma ilk koşan kardeş ülke Azerbaycan olurken 90 ülkeden arama kurtarma ekibi bölgeye ulaştı. Yunanistan'dan gelen ekibin 50 yaşındaki baba ve 6 yaşındaki kızı enkazdan çıkarırken ki duygusal anları, Macaristan'dan gelen ekibin Hatay'da 1,5 yaşındaki kız çocuğunu sağ salim çıkardıkları anda gözyaşlarına boğulmaları, Almanya'dan gelen Daniel'in "Zeynep Hanım, Daniel burada. Korkma" diye seslenmesi, Meksika'dan gelen arama kurtarma köpeği Proteo'nun Adıyaman'da rahatsızlanması sonucu ölmesiyle isminin bir veteriner kliniğinde yaşatılması Türkiye'nin hafızasından silinmeyecek anlarından sadece bazıları oldu... Kalbi bölgede atanlar ise gece gündüz ekran başında kalıp, bir canın daha kurtarılmasını bekledi.

KENDİ CANLARINI HİÇE SAYDILAR

Moloz yığınlarının arasında kendi canlarını hiçe sayarak ilerleyen, büyük bir mücadele örneği gösteren 9 bin 798 madenci, enkaz altından 324 kişiyi kurtardı. Yine, asrın felaketinde ülkenin dört bir yanından bölgeye gelen bin 500 dağcı, arama kurtarma çalışmalarında etkin rol oynadı.

MİLYONLARCA KİŞİ ÇADIR KENTLERDE KALDI

AFAD tarafından 1 milyon çadır bölgeye dağıtılırken 2,5 milyon afetzede geçici olarak çadır kentlerde barındı. 3 milyon 549 afetzede ise bölgeden ayrıldı. Bu süreçte Türk Hava Yolları 2 milyondan fazla yolcu taşıdı. Toplamda bölgeye harcanan miktar ise 106 milyar 728 milyon lira oldu.

KONUT YAPIMI SÜRÜYOR

11 şehirde 680 bini konut, 170 bini iş yeri olmak üzere toplam 850 bin yapı hasar altında. Malatya'da 117 bin kişi konteynerde yaşamaya devam ederken 11 şehirde 46 bin konut kurası çekilerek anahtar teslimi sağlanacak. Öte yandan Hatay'da 7 bin 275 konut hak sahiplerine teslim edilirken Gaziantep'te 10 bin 698 konut için kura çekildi. Yıl sonuna kadar 200 bin konutun teslim edilmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise "2 ay içinde deprem bölgesi genelinde 75 bin konutun" teslim edileceğini açıkladı.

SORUŞTURMALAR DEVAM EDİYOR

İhmalkarlığın ve görmezden gelmenin, iş ahlakının ve insan canının hiçe sayılarak eksik malzemelerle yapılan, yapım izni verilen konutların sorumluların mahkeme süreci devam ediyor. Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa ve Kilis'te yürütülen soruşturmalar kapsamında 794 sanığın yargılanması sürüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri