Türkiye kuruyor: 240 gölden 186'sı yok oldu!

Türkiye’nin doğal göllerinin büyük bir kısmı, kuraklık ve kirlilik tehdidiyle boğuşuyor. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, ülkemizdeki göllerin hızla yok olduğunu ve 240’a yakın gölden 186’sının kuruduğunu belirterek, “Göl diye bir şey kalmadı memlekette” ifadelerini kullandı.

DHA'ya konuşan Dr. Kesici, Türkiye’deki göl kaybına dikkat çekmek amacıyla 17 Eylül’de İstanbul’da “Göllerimiz Kurumasın, Bir Damla da Siz Olun” başlıklı bir toplantı düzenleyeceklerini açıkladı. Bu toplantı, kamuoyunu bilinçlendirmek ve göllerin korunması için alınacak önlemler hakkında bilgi vermek amacı taşıyor.

GÖL KAYBININ NEDENLERİ

Son 60 yıl içinde Türkiye’de birçok doğal gölün büyük oranda kuruduğunu vurgulayan Kesici, bu durumun nedenlerinin göz ardı edildiğini ifade etti. "Türkiye’de irili ufaklı 240’a yakın gölden neredeyse 186’sı kurumuş durumda. Göl olma özelliğini tamamen kaybeden göllerimiz var. Sadece birkaç tuzlu göl, bölgesel konumları nedeniyle hayatta kalmaya çalışıyor," diye konuştu.

BİYOÇEŞİTLİLİK VE TARIMA ETKİSİ

Göllerde yaşanan su kaybının sadece doğal dengeyi değil, aynı zamanda tarım ve sosyal yaşamı da olumsuz etkilediğine dikkat çeken Kesici, “Biyoçeşitlilik yok oluyor. Göllerde dip çamurları ve kimyasal atıklar artarken, balık popülasyonu azalıyor. Bu durum, bataklıklaşma ve istilacı türlerin göl havzasına göç etmesine neden oluyor” dedi.

KURUMANIN TEMEL SEBEBİ: İNSAN ETKİSİ

Dr. Kesici, hidrolojik kuraklığın iklimsel kuraklığa neden olduğunu belirterek, "Suya ve gıdaya ulaşım zorlaşırken, kirli sular çeşitli hastalıklara yol açabiliyor. Tarımsal ürünlerde verimlilik düşüyor. Bu açıdan yaşanan susuzluğun temel nedeni iklim krizi değil, insan kaynaklı müdahalelerdir” ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Kuraklığın önlenmesi için önerilerde bulunan Kesici, "Tarımsal sulamada kullanılan su miktarı yüzde 60 oranında azaltılmalı, vahşi tarımsal sulama uygulamalarına son verilmeli. Göllerin dip çamurları temizlenmeli ve ağır metallerden arındırılmalıdır. Yer altı sularının korunması için sondajlara izin verilmemelidir” diye konuştu. Kesici, Türkiye’de parmakla gösterilecek sağlıklı bir göl kalmadığını da vurguladı.

TEHDİT ALTINDAKİ GÖLLER

Kesici, Türkiye genelindeki birçok gölün tamamen kuruduğunu veya ciddi tehdit altında olduğunu kaydederek, “Çanakkale’den Burdur’a, Konya’dan Van’a kadar pek çok göl haritalardan silinmiş durumda. İnsan eliyle yapılan yanlış müdahaleler yer altı sularını tüketiyor ve kuraklığı hızlandırıyor” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri