Türkiye, NATO üyeliği için İsveç'e onay verdi!

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO üyeliği konusunda Türkiye ile mutabakata varıldığını duyurdu. Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması için kararı Meclis'e götüreceğini belirtti.

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson bir araya geldi. Kritik toplantının ardından açıklama yapan Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliğinde mutabakata varıldığını belirterek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, kararı Meclis'e götürecek." ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, kritik görüşmesinin ardından açıklama yaparak, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye ile mutabakata varıldığını duyurdu. Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması için kararı Meclis'e götüreceğini belirtti.

Stoltenberg'in açıklamaları şu şekilde:

"Sayın Erdoğan, İsveç'in üyeliği konusunda kararını verdi. Bu bizim ortak açıklamamızda var. Bu aslında bir müzakere değil. İsveç'in yapmış olduğu kanun değişikliklerinin hayata geçirilmesi, Madrid'deki taahhütlerin hayata geçirilmesi ile alakalı. Türkiye İsveç'in katılım protokolünü TBMM'ye sunmaya karar vermiştir deniliyor. Neticede baktığımız zaman, daha önce mutabık kaldığımız farklı unsurların hayata geçirilmesi söz konusu. Türkiye ve İsveç'in endişelerini göz önüne alarak ortak bir yol bulduk.

"İKİLİ GÜVENLİK MEKANİZMASI KURULACAK"

İsveç ve Türkiye terör konusunda iş birliği yapacak. İki ülke arasında ikili güvenlik mekanizması kurulacak. Şimdi yeni savunma planlarımız var. NATO'nin iki tehdidi var karşısında. Bir tanesi terörizm bir tanesi Rusya. Terörle mücadele NATO'nun temel mücadele konularından bir tanesi. Tabii ki bunları da yeniliyoruz, farklı misyonlarımız var.

"İSVEÇ TÜRKİYE'NİN AB SÜRECİNİ DESTEKLEYECEK"

AB üyesi olarak İsveç, Türkiye'nin AB sürecini, vize serbestisini ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çabalarını destekleyecek. İlk kez Terörle Mücadeleden Sorumlu Özel Koordinatör atayacağız. İsveç'in NATO üyeliği tarihi bir adım olacaktır. Terörizme karşı nasıl birlikte çalışılacağı konusunda uzlaşıldı. Bu hem Türkiye, hem de tüm NATO ittifakı için önemli. Türkiye'nin onay işlemi hakkında ayrıntıları ben veremem. Şunu kesin olarak söyleyebilirim ki Cumhurbaşkanı Erdoğan en yakın zamanda onay işlemini gerçekleştirecektir. Macaristan, İsveç'in üyeliğini son onaylayan ülke olmayacaklarını vurguladı. NATO, terörizme karşı farklı şekillerde, farklı yöntemlerle birlikte çalışmaktadır."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri