Diplomat kaynaklardan edinilen bilgilere göre, bu adım, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında yürüttüğü askeri operasyonların durdurulması amacıyla atıldı.
ORTAK MEKTUP GİRİŞİMİ
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın önerisiyle hayata geçirilen ortak mektup girişimi, uluslararası farkındalığın artırılmasını ve İsrail’e silah satışı ile ilgili yaptırımların uygulanmasını hedefliyor. Mektup, 1 Kasım’da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nin kasım ayı dönem başkanı İngiltere ve BM Genel Kurul Başkanı Philemon Yang’a iletildi.
HUKUKİ VE VİCDANİ YÜKÜMLÜLÜK
Türkiye, İsrail’in Gazze’deki savaş politikaları doğrultusunda, uluslararası toplumun bu ülkeye silah ve mühimmat tedarikini durdurmasının hukuki ve vicdani bir sorumluluk olduğunu vurguluyor. Mektupta, Gazze’de, Lübnan’da ve Orta Doğu’nun diğer bölgelerinde artan şiddet ve uluslararası hukuk ihlallerine dair derin endişeler dile getirildi. Ayrıca, bu ihlaller sonucunda çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu sivil kayıpların sürekli arttığına dikkat çekildi.
BM GENEL KURULU’NDA ALINAN KARAR
Türkiye’nin de içinde bulunduğu 124 ülkenin olumlu oyu ile 18 Eylül 2024 tarihinde BM Genel Kurulu’nda kabul edilen kararda, tüm ülkelerden, işgal altındaki Filistin topraklarında kullanılabileceği yönünde makul gerekçelerin bulunduğu durumlarda İsrail’e silah ve mühimmat tedarikinin durdurulması için tedbir almaları istendi.
İMZA SAHİBİ ÜLKELER VE KURULUŞLAR
Ortak mektup girişimine, Türkiye’nin yanı sıra Filistin, Bahreyn, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Çin, İran, Suudi Arabistan gibi birçok ülke destek verdi. Ayrıca, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı da girişimin imzacısı oldu.