Türkiye, Dünya Ekonomik Forumunun (WEF) Seyahat ve Turizm Gelişmişlik Endeks puanında 4,39 ile dünya ortalamasının yüzde 10,6 üzerinde, Avrupa ortalamasının ise yüzde 3 üzerinde yer aldı. Bu başarı, Türkiye'nin hem dünya genelinde hem de Avrupa'da en hızlı gelişen turizm ülkeleri arasında öne çıktığını gösterdi.
Endeks, ülkelerin sürdürülebilir kalkınmasına ve rekabet gücüne katkıda bulunuyor. Türkiye'nin bu endekste yükselmesi, uluslararası rekabetteki büyümesini ve sürdürülebilir turizm politikalarının olumlu sonuçlarını ortaya koydu.
TÜRKİYE SEYAHAT VE TURİZMİ ÖNCELİKLENDİRMEDE İKİNCİ SIRADA
Seyahat ve Turizm Gelişmişlik Endeksi'ne göre Türkiye, seyahat ve turizmi önceliklendirme göstergesinde yüzde 14 ilerleme kaydederek 18 sıra birden yükseldi ve dünya genelinde ikinci sıraya yerleşti. Hava yolu taşımacılığı altyapısında da önemli bir gelişme gösteren Türkiye, bu göstergede 10 sıra yükselerek dünyada sekizinci sıraya girdi. Kültürel varlıklar göstergesinde 13. sıradaki konumunu koruyan Türkiye, eğlence dışı alanlarda ise 7 basamak yükselerek 16. sıraya ulaştı. Doğal kaynaklar kriterinde ise 24 sıra birden yükselerek 32. sırada yer aldı. Fiyat rekabetçiliği, turist hizmetleri ve altyapısı, emniyet ve güvenlik, insan kaynakları ve iş gücü piyasası, talep sürdürülebilirliği ile iş ortamı Türkiye’nin gelişime açık alanları olarak raporlandı.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VURGUSU
Dünya Ekonomik Forumu, küresel turizm hareketliliğine yönelik çalışmasını 2007-2019 yılları arasında Seyahat ve Turizm Rekabetçilik Endeksi (TTCI) olarak yayımlıyordu. Koronavirüs salgını sonrasında göstergeleri değiştirilen rapor, 2022’den itibaren Seyahat ve Turizm Gelişmişlik Endeksi (TTDI) adıyla yayınlanmaya başladı ve sürdürülebilirlikle ilgili göstergelere daha fazla ağırlık verildi. Endeks, Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği gibi uluslararası örgütlerin verileri ile Sabancı Üniversitesi ve TÜSİAD ortak girişimi “Rekabet Forumu”nun koordinasyonunda yürütülen Yönetici Görüşleri Anketi ile sağlanan verilerle oluşturuldu. 2023 yılında yeni veri setleri, kaynaklar ve metodolojiyle yayımlanan endekse, “wef.ch/ttdi24” adresinden ulaşılabiliyor.