Türkiye'de 2 milyon esnaf kepenk kapattı!

2024 yılının ilk dokuz ayı, Türkiye ekonomisinde iflas ve konkordato başvurularında tarihi artışlara sahne oldu. İcra dosyalarından karşılıksız çeklere kadar birçok ekonomik gösterge alarm verirken, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) ve esnaf ciddi finansal sıkıntılar yaşıyor.

Karar'ın haberine göre, Türkiye'de iflas ve konkordato başvuruları, ekonomik daralmanın en belirgin göstergesi haline geldi. UYAP verilerine göre, konkordato başvuruları 2023 yılının tamamına kıyasla yüzde 100 artarak 1.187’ye ulaştı. Bankalardaki batık kredi miktarı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47 artış göstererek 253 milyar lirayı aştı. İcra dairelerine her gün yaklaşık 21 bin yeni dosya düşerken, toplam icra ve iflas dosyası sayısı 23 milyona yaklaştı.

ESNAF VE KÜÇÜK İŞLETMELER ZOR DURUMDA

Özellikle esnafların mali krizden en çok etkilenen kesim olduğu dikkat çekiyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre, 2005'ten bu yana iflas eden esnaf sayısı 2 milyon 443 bine ulaştı. Bu yılın ilk 9 ayında ise 81 bin 652 esnaf iflas ederek meslekten ve sicilden terkinini yaptı. Yeni esnaf kayıtları da azaldı; geçen yılın ilk 9 ayında 233 bin esnaf kuruluşu tescil edilirken, bu yıl aynı dönemde yüzde 17’lik bir düşüşle sadece 198 bin 247 esnaf kaydı yapıldı.

KARŞILIKSIZ ÇEK VE BATIK KREDİ MİKTARLARINDA TARİHİ ARTIŞ

Ağustos ayı itibarıyla batık kredi miktarı, Türkiye tarihinde ilk kez 100 milyar lira sınırını aşarak 102.5 trilyon liraya çıktı. Bankalara ibrazında karşılıksız çıkan çek sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 73.5 artarak 164 bin 268’e ulaştı. Karşılıksız çeklerin parasal tutarı ise yüzde 224’lük bir artış gösterdi. Vadesinde ödenmeyen senetlerin miktarı da yüzde 182’lik artışla 27 milyar liraya çıktı.

ŞİRKET KURULUŞLARINDA DÜŞÜŞ, KAPANIŞLARDA ARTIŞ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, 2024’ün ilk dokuz ayında kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.3 azalırken, kapanan şirket sayısı yüzde 23 oranında arttı. Kapanan işletmelerin büyük çoğunluğunu küçük ve orta ölçekli şirketler oluşturuyor. Ayrıca, kurulan kooperatif sayısında yüzde 13.5, gerçek kişi ticari işletme sayısında ise yüzde 23.8 düşüş yaşandı.

EKONOMİK RİSKLER ARTIYOR

Türkiye’de artan iflas, batık kredi ve karşılıksız çek oranları, ekonomideki kırılganlığın giderek derinleştiğine işaret ediyor. Finansal yüklerin hafifletilmesi için tedbirler beklenirken, özellikle KOBİ'ler ve esnafın ayakta kalabilmesi adına ekonomik desteklerin artırılması önem kazanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri