Türkiye’de hayvan katliamı artıyor: Sorumlu yasa mı?

Türkiye’nin çeşitli illerinde hayvanlara yönelik şiddet vakaları giderek artıyor. Polatlı’da bir vatandaş, “Devlet verdi yetkiyi” diyerek bir köpeği tarım aletiyle defalarca vurup katletti. Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki bir hayvan barınağında çöp poşetlerine doldurulmuş köpek cesetleri bulundu. Mamak’ta ise 7 köpek yavrusu kurşunlandı. Bugün Ankara Çankaya’da kafası ve ön patileri kesilmiş bir kedi ölü olarak bulundu. Hayvan severler, katliamların acilen durdurulmasını istiyor.

Hayvan severler tarafından ‘Katliam Yasası’ tabir edilen Hayvanları Koruma Kanunu, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek 2 Ağustos Cuma günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Ancak o günden bu yana Türkiye’de hayvanlara uygulanan şiddet olayları hızla artış gösterdi. Hayvan severler bunun sorumlusunun 7527 sayılı kanun olduğunu iddia ederek bir an önce bu kanunun yürürlükten kaldırılmasını talep ediyor.

HAYVAN KATLİAMI HABERLERİNDE ARTIŞ YAŞANYIOR

Türkiye’nin çeşitli illerinden hayvan katliamı haberleri gelmeye devam ediyor. Bugün Ankara’nın Çankaya ilçesinde bir kedinin kafası ve patileri kopartılarak atılması buna yenisini ekledi. Doğa İnsan Hayvan Koruma ve Bilgilendirme Konfederasyonu (DİHKONFED) Kurucular Kurulu Başkanı, HAYKONFED Başkan Yardımcısı Haydar Özkan hayvanlara uygulanan şiddetleri durdurmak için, katliamcılara gerekli cezaların verilmesi noktasında çağrısını yineledi. Başkan Özkan, “Ankara Çankaya’da kafası ve ön patileri kesilerek öldürülmüş bir kedi ölüsü bulundu. Bu caniliği yapanlar C31K üyeleri olabilir mi? Ankara Valiliği inceleme başlatılarak gereğini talep ediyoruz.” dedi.

YATARI OLAN CEZALAR VERİLMELİ

“Polatlı’da dirgenle köpeği katleden caniye yatarı olan hapis cezası verilmesi için, daha ne canilik yapması gerek? diye soran Başkan Özkan, “7527 sayılı katliam kanundan cesaret alarak “Devlet verdi öldürme yetkisini” diye Polatlı’da dirgenle köpeği canice katletti! 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Yatarı olan hapis cezası olmadığı sürece caniler durmaz!” şeklinde uyarıda bulundu.

Hayvanları acımasızca katleden canilere yatarı olan hapis cezası verilmediği sürece, ikinci adımların insanı katletmek olacağını söyleyen Özkan, “Yaşam hakkı savunucuları ve duyarlı vatandaşlar hayvanlara sahip çıkıyor. Anayasa Mahkemesi Başkanlığı Sayın Üyeleri sizlerin de yaşam hakkını koruyarak bu canlara sahip çıkmanızı istiyoruz.” çağrısında bulundu.

Başkan Özkan, insan, hayvan ve doğa ile hayatın bir bütün olduğunu, bütün canlıların ve doğayı sevip koruması gerektiğini ve de yaşam hakkına saygı duyulması gerektiğini kaydetti.

HAYVANLAR BARINAKLARDA AÇ BIRAKILIYOR

Türkiye’de kısırlaştırmanın durduğunu belirten Özkan, “7527 sayılı katliam yasası nedeniyle belediyeler hayvanları ölüm kampı barınaklarına istiflediği için kısırlaştırma yapmıyor. Hayvanların bir kısmı barınaklarda aç susuz çiş kaka içinde acı çekerek ölümü beklerken, diğer taraftan kontrolsüz üreme devam ediyor. Yasa çözüm değil katliam getirdi. 114 Yıldır olduğu gibi üreme ve katliam kısır döngüsünü devam ettiriyor.” ifadesini kullandı.

Sosyal medyada da bir vatandaş yaptığı paylaşımda, “Ankara’ın Şereflikoçhisar barınağına gittik. Alanda bulunan köpeklerin çoğu zayıflıktan kırılıyor! ABB’nin mamasını ve birde ekmek verdiklerini söylediler. Demek ki besleyici değil! Hayvanlar AÇ! Önlerinde ABB’nin maması olmasına rağmen bizim getirip döktüğümüz ortalama bir mamaya saldırdılar! Kısırlaştırmayı kendileri yapmıyor. ABB’ye gönderdiklerini ifade ediyorlar. Kilometrelerce uzağa köpekleri getirip götürüyorlar üstelik veteriner hekimleri olmasına rağmen. Tedavi yok, besleme de son derece yetersiz! utanç duyuyoruz! İmkânı olan insanlar bu barınaktan tedaviye ve bakıma muhtaç olan hayvanları alabilir. Biz mevcut hayvanlarımıza dahi bakmakta güçlük çekiyoruz ve on binlerce lira borcumuz var. Şereflikoçhisar’da bulunan duyarlı vatandaşlar, barınaktaki hayvanlara sahip çıkın!” talebinde bulunmuştu.

Vatandaşlar yaşanan bu gelişmeler nedeniyle Türkiye’de hayvan hakları ve koruma yasalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri