Türkiye'de kuraklığın ilk somut örneği: İçme suyu tükenmek üzere

Türkiye'deki su kıtlığının ilk somut örneği Amasya'da yaşandı. Su temininin yüzde 60'ını kaynaklardan sağlayan Amasya'da 10 günlük içme suyu kaldı. Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, yaşanan su temini sorununun ülke genelinde görülen bölgesel kuraklığın bir yansıması olduğunu ifade etti.

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Amasya’da içme suyu ihtiyacının büyük bir kısmı Akdağ su kaynaklarından karşılanıyor. Ancak bu kaynakların yanı sıra kullanılan yeraltı suyu kuyuları da talebi karşılamakta yetersiz kalıyor. Amasya’da içme suyunun yüzde 60’ı Akdağ su kaynaklarından, yüzde 40’ı ise yeraltı suyu kuyularından sağlanıyor. Akdağ kaynağından gelen suyun ilçenin ihtiyacını büyük ölçüde karşıladığı ancak kaynakların her ay aynı verimle su sağlayamadığı belirtiliyor. Bu durum, Amasya'nın su güvenliği açısından kırılganlığını artırıyor.

Yıldız, geçtiğimiz yıl bu dönemde Yedikır Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 30 oranında dolu olduğunu ancak bu yıl barajdaki su miktarının ölü hacim seviyesinin altına indiğini özellikle sonbahar ve kış aylarında yetersiz yağışlar nedeniyle barajlar ve göletlerin doluluk oranlarının kritik seviyelere gerilediğini söyledi.

PROJELER DERHAL HAYATA GEÇİRİLMELİ!

Amasya Merkez İçmesuyu Temini Projesine vurgu yapan Yıldız, "Kırkgöz kaynaklarından 3,59 hm3/yıl ve Değirmendere Göletinden 4,42 hm3/yıl olmak üzere toplam 8,01 hm3/yıl ham su arıtma tesislerinde arıtılarak Amasya il merkezi ile Fındıklı, Boğazköy beldelerinin ve güzergah üzerinde bulunan civar yerleşimlerin 2055 yılına kadar içme-kullanma suyu ihtiyaçları sağlanmış olacaktır." dedi.

Amasya Belediyesinin su verimliliğini artırmak amacıyla geçen yıl yayınladığı Su Verimliliği Stratejisi ve Eylem Planı raporundaki tedbirlerin hızla uygulamaya konulması gerektiğini belirten Yıldız, "Bu projelerin hızlanması ve tamamlanması Amasya’nın su güvenliğini artıracaktır. Bu projelerin tamamlanması ile Amasya’nın yeraltısuyu çekimi de azalacaktır. Böylece hem yeraltısularımız korunmuş olacak hem de su iletiminin birim maliyeti düşecektir." ifadelerine yer verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri