Türkiye’de nüfus neden düştü? | Doğum oranlarında risk!

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) doğum istatistiklerini açıkladı. Türkiye’de nüfusun azalmasının sebepleri neler? Doğum oranları son yıllarda neden azaldı? İşte detaylar…

TÜİK verilerine göre doğurganlık hızı 2002 yılında 2,38 iken 2022 yılında 1,68 oranı düştü. Uzmanlara göre bu oranın en az 2,10 olması gerekiyor. 2001 yılında annelerin doğurganlık yaşı ortalama 26,7 iken 2022 yılında 29,2 oldu.

Geç yaşta anne olma ve sonrasında çocuk sayısının az olmasının birçok nedeni bulunuyor. Kadınların çalışma hayatına yönelmesi, ekonomik koşullar ve yaşam tarzı bunlar arasında yer alıyor.

AİLE KAVRAMI YOK MU OLUYOR?

Son 20 yılda yarı yarıya düşen doğurganlık oranı kimilerine göre aile kavramının yok olmasına neden oluyor. Araştırmalara göre Avrupa’da doğum oranlarının en düşük olduğu ülkelerin başında Türkiye geliyor. İleri tarihler için bir tehdit olarak görünen bu duruma uzmanlar uyarıda bulunuyor. Türkiye’de genç ve dinamik bir nüfus için doğum oranlarının en az 2 ve üstü olması gerektiği açıklandı. Aile planlaması ve aile ekonomisine katkı çalışmaları başlatılarak doğurganlık oranını yükseltilebileceği vurgulandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri