Orman Genel Müdürlüğü (OGM) verilerine göre, orman yangınlarıyla mücadelede "önleme", "söndürme" ve "yeniden ağaçlandırma" stratejileri büyük önem taşıyor. OGM, orman yangınlarına zamanında ve etkili müdahale etmek için uçak, helikopter, insansız hava aracı (İHA), gözetleme kulesi, kamera ve kara araçları gibi modern araçlar kullanıyor.
İklim değişikliğine bağlı olarak artan sıcaklıkların yangınlara zemin hazırladığı belirtilirken, bu süreçte ağaçlandırma seferberliği ile yanan alanlardan çok daha fazla orman varlığı oluşturuldu. 2012 yılında Türkiye'nin orman varlığı 21 milyon 678 bin 134 hektar iken, 2023 yılına gelindiğinde bu rakam 23 milyon 363 bin 71 hektara ulaştı.
2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde başlatılan "Milli Ağaçlandırma Günü" seferberliği, orman varlığının artışında önemli bir rol oynadı. Her yıl 11 Kasım'da gerçekleştirilen ağaçlandırma etkinlikleri sayesinde Türkiye'nin orman envanterine önemli katkılar sağlandı.
Ancak, bu olumlu gelişmelere rağmen 2012-2023 döneminde Türkiye'de çıkan yaklaşık 32 bin orman yangınıyla mücadele edildi. Yangınların üçte birinin ihmal ve kazalardan kaynaklandığı, kasıtlı çıkarılan yangınların ise 57 bin hektar alana zarar verdiği belirlendi. Toplamda ise 255 bin hektarlık alan orman yangınlarında yok oldu.
Bu dönemde orman varlığı, yangınlardan etkilenen alanların yaklaşık 7 katı kadar artarak ülkenin doğal zenginliğine önemli katkılar sağladı.