Türkiye'de şirketler zam yoluna gitti: Enflasyon oranına göre artırımlar sürüyor!

Türkiye’deki şirketlerin temmuz ara döneminde ücret artışı yapma planları dikkat çekiyor. Endeavor Türkiye ve Melon ortaklığında yürütülen 2024’ün ilk yarısına ait 'Türkiye Teknoloji Sektörü Ücret ve Yan Haklar Trend Raporu'na göre, teknoloji şirketlerinin yüzde 49'u çalışanlarına temmuz dönemi için ara zam yapmayı planlıyor. Ancak, şirketlerin yüzde 33'ü henüz karar vermemişken, yüzde 18'i ise ara zam yapmayı düşünmüyor.

Dövizle alınan maaşların enflasyon karşısında değer kaybettiğine dikkat çekilen raporda, ücret artışı yapmayı planlamayan ve henüz karar vermemiş şirketlerin oranının yüzde 51’e ulaştığı belirtiliyor. Çalışanlar arasında ise zam beklentisi yüksek. Araştırmaya katılan her 5 şirketten 1'i, ücret artışlarında dövizi baz alıyor ve şirketlerin yüzde 18'i çalışanlarına döviz bazlı ödeme yapıyor. Ancak, enflasyonun döviz kuru yükselişinden daha hızlı artması, çalışanların döviz bazlı ödemelerde dahi artış beklentisi içinde olduklarını gösteriyor.

ENFLASYON ŞİRKET POLİTİKALARINI ETKİLİYOR

Melon Kurucusu Sure Köse Ulutaş, "Bu yılın ilk 6 ayında enflasyonun yüzde 25 civarında olması, şirketlerin ücret politikalarını yeniden gözden geçirmelerine neden olmuştur. Sektördeki insan kaynakları, finans, pazarlama ve satış gibi tüm rolleri kapsayan bu rapor, doğru veriye ulaşmanın ve bu verileri stratejik kararlara dönüştürmenin önemini vurguluyor." dedi.

FİNANS SEKTÖRÜNDE DE ARA ZAMLAR

Finans sektöründe de ara zam haberleri dikkat çekiyor. Garanti Bankasının ardından bir ara zam haberi de Yapı Kredi Bankası'ndan geldi. Yapı Kredi Bankası, 20. dönem toplu iş sözleşmesinde yer alan maddeye göre, çalışanlarına enflasyon artı yüzde 3 zam yaptı. Yapı Kredi Bankası’nda örgütlü sendika Basisen’den yapılan açıklamaya göre, çalışanlara 1 Temmuz 2024 tarihinden geçerli olmak üzere, TÜİK tarafından ilan edilen 6 aylık enflasyon olan yüzde 24,73’e ilave olarak yüzde 3 zam yapıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri