Türkiye'den 3 STK, UNESCO'ya akredite oldu

Fransa'nın başkenti Paris'te, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) Sekreteryasına danışma göreviyle akredite olan 3 Türk sivil toplum kuruluşunun kararı, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras 10. Genel Kurulu'nda alındı.

Bu karar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Prof. Dr. Gülnur Aybet ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz'un da katıldığı bir toplantıda gerçekleşti.

Bursa UNESCO Derneği, Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) ve Uluslararası Mevlana Vakfı, UNESCO'ya akredite olan kuruluşlar arasına katıldı.

Büyükelçi Aybet, yaptığı açıklamada, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Aybet ayrıca Türkiye'nin bu alandaki katkılarını da belirterek, Türkiye'nin somut olmayan kültürel miras listelerine kayıtlı 30 unsuru bulunduğunu ve bunlardan 13'ünün çok uluslu dosyalar olduğunu ifade etti.

Aybet ayrıca, sivil toplum kuruluşlarının Somut Olmayan Kültürel Miras Sekretaryasına danışma göreviyle akredite olmalarını desteklediklerini dile getirdi. Bu kararın önemini vurgulayan Aybet, yeni akredite olan STK'leri tebrik etti.

Selim Terzi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü olarak, sivil toplum kuruluşlarının UNESCO'da akredite olmasının önemini vurguladı. Terzi, Türkiye'nin UNESCO çalışmalarına sivil toplum kuruluşlarının katılımının güçlü bir destek olacağını ifade etti.

Terzi, Türkiye'nin çok sayıda kültürel unsura ev sahipliği yaptığını ve bu unsurların UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'ne eklenmeye uygun olduğunu belirtti. Türkiye'nin bu unsurları daha iyi tanıtması ve koruması için sivil toplum kuruluşlarının katkısının önemine dikkat çekti.

UNESCO'ya akredite olan Türk STK'lerinin uluslararası arenada kendi çalışmalarını tanıtma fırsatı bulacaklarını vurgulayan Terzi, bu STK'lerin UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Sekretaryasına yapacakları katkıların önemli olduğunu söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri