Milas'ta yetiştirilen en önemli ürünlerden biri olan Yağlı Zeytin, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın uğraşları sonucunda Avrupa Birliği'nden coğrafi tescil işaretini aldı.
İLÇENİN GEÇİM KAYNAĞI
Ege Bölgesi'nin en önemli tarım ürünü olan zeytin Milas'taki türüyle ilçenin en eski zamanlardan beri geçim kaynağı olmuştur. Sofralık bir zeytin olan Milas Yağlı Zeytini, ilçe sınırları içerisinde yaygın olarak yetiştirilen Memecik çeşidi zeytinlerden elde ediliyor ve en çok yüzde 1 serbest asitlik değerindeki zeytinyağıyla üstü kapatılarak hazırlanıyor.
Doğal salamura zeytin niteliğindeki Milas Yağlı Zeytini, bütün zeytin sınıfında olup çizik zeytin olarak piyasaya sunuluyor. Bu zeytinin hazırlanmasında gıda katkı maddeleri, aroma ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri kullanılmıyor. Ayrıca sterilizasyon, pastörizasyon işlemleri de uygulanmıyor.
BAKAN YUMAKLI: ''AB TARAFINDAN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN OLARAK TESCİLLENEN 14. ÜRÜNÜMÜZ OLDU''
Avrupa Birliği'nden elde edilen tescil sayısı Milas Yağlı Zeytin ile 14'e yükselmiş oldu. Coğrafi tescil alan ürünler ise şöyle: Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Aydın kestanesi, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AB'den Milas Yağlı Zeytin'e verilen tescille ilgili şu açıklamada bulundu: ''Milas yağlı zeytini, AB tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen 14. ürünümüz oldu. Ülkemize, sektörümüze ve üreticilerimize hayırlı olsun. Ülkemiz ile özdeşleşen ürünlerimizi uluslararası alanda tanıtmaya ve kırsal kalkınmaya katkı sağlamaya devam ediyoruz.''
SIRADA BEKLEYEN 40 ÜRÜN VAR
Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili bekleyen 40 ürün daha var.
"Afyon pastırması, Afyon sucuğu, Antep fıstığı, Kayseri mantısı, İnegöl köfte, Tonya tereyağı, Aydın Memecik zeytinyağı, Bursa kestane şekeri, Amasya çiçek bamyası, Bursa siyah inciri, Safranbolu safranı, Manisa Sultani çekirdeksiz üzümü, Kilis zeytinyağı, İpsala pirinci, Aydın Memecik zeytini, Araban sarımsağı, Manisa mesir macunu, Hüyük çileği, Isparta gülyağı, Silifke yoğurdu, Osmaniye yer fıstığı, Kayseri pastırması, Adana şalgamı, Urla sakız enginarı, Demirci hünnabı, Bingöl balı, Rize çayı, Sinop kestane balı, Kayseri sucuğu, Bursa şeftalisi, Tarsus Sarıulak zeytini, Erzurum su böreği, Melli inciri, Maraş çöreği, Hopa hamsili ekmeği, Gaziantep Menengiç kahvesi / Gaziantep Melengiç kahvesi, Kırkağaç kavunu / Kırkağaç melon, Milas Çekişke zeytini, Hatay Kaytaz böreği, Aydın çam fıstığı."