Türkiye'nin ilk kadın özel dedektifi Hilal Sakar mesleğini şöyle tarif etti: "Adalet için yola çıktım"

Özel dedektif Hilal Sakar, kendi kurduğu özel dedektiflik bürosunda ağırlıklı olarak boşanma ve ortaklık davalarında araştırma yapıyor. Karşılaştığı her olayda ustalık ve titizlikle çalıştığını aktaran Sakar, özellikle boşanma davalarında haklı olanın haklarını korumak için çalıştığını söyledi.

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Türkiye’de dedektiflik mesleği her geçen gün daha fazla ilgi görse de bu alanda dikkat çeken isimlerden biri Hilal Sakar oldu. Ülkenin ilk ve tek kadın özel dedektifi olan Sakar, hem kariyeriyle hem de başarılarıyla adından sıkça söz ettiriyor. Hilal Sakar, dedektifliğe adım atış sürecinden, kadın haklarına yönelik mücadelesinde ve işinin zorluklarına kadar birçok konuda anadolugazete.com.tr’ye önemli açıklamalarda bulundu.

MİMARLIKTAN DEDEKTİFLİĞE UZANAN YOL

Asıl mesleği mimarlık olan Hilal Sakar, pandemi döneminde dedektiflik alanına yöneldi. Bu süreçte mimarlık dışında pek çok farklı sektörde iş birlikleri geliştirdiğini belirten Sakar, savunma sanayisinde de deneyimi olduğunu dile getirdi. Sakar, "Pandemi döneminde, savunma sanayindeki iş birliklerim ve kişisel adalet duygum beni dedektiflik mesleğine yönlendirdi. Zor bir iş ama son derece tatmin edici." dedi. Sakar, işini tutkuyla yaptığını ifade etti.

MESLEKİ YOLCULUĞUNU ANLATTI

Yaklaşık 5 yıldır dedektiflik mesleğinde aktif olarak yer alan Türkiye'nin ilk kadın özel dedektifi Hilal Sakar, kariyerindeki önemli adımları ve deneyimlerini paylaştı. İlk olarak İstanbul’da iki farklı firmayla ortak çalışmalara başladığını belirten Sakar, daha sonra kendi firmasını kurarak bağımsız çalışma kararı aldığını söyledi.

Sakar, "Önce İstanbul’da, eski bir istihbarat personelinin kurduğu bir firmayla ortak oldum. Çok yoğun bir 3-4 ay geçirdim; ciddi eğitimler aldım ve sahada çalıştım. Yeri geldi fiziki takipleri bile kendim gerçekleştirdim." dedi. Sakar, bu sürecin ardından kendi firmasını kurduğunu ve mesleki gelişim için gerekli sertifikaları aldığını ifade etti.

Sakar, dedektiflik mesleğinin her yönünü öğrendiğini ve sektördeki eksiklikleri fark ettiğini belirterek, halen düzenli olarak eğitim ve seminerlere katılarak kendini geliştirdiğini de vurguladı.

KADIN DEDEKTİF OLMANIN ZORLUKLARI

Hilal Sakar, Türkiye’nin ilk kadın dedektifi olmanın avantajlarını da dezavantajlarını da yaşamış bir isim. Kadın olmanın özellikle dikkat çekici olduğunu, ancak bu durumun bazen avantajlı olabileceğini belirten Sakar, "Kadın olunca insanların ilgisi daha fazla oluyor. Bu, bizim işimizi daha görünür kılıyor" dedi. Sakar, kadın olarak güçlü bir karaktere sahip olduğunu ve bugüne kadar mesleğiyle ilgili herhangi bir zorluk yaşamadığını da ekledi.

KADINLAR, HAKLARINI BİLMELİ VE SAVUNMALI

Hilal Sakar, özellikle boşanma süreçlerinde kadınların haklarının farkında olmadığını vurguladı. Sakar, "Kadınlar aldatıldıklarında, eşlerinden ayrıldıklarında her şeyi kaybedeceklerini düşünüyorlar. Oysa evlilik sonrası edinilen mallar yarı yarıya ortaktır. Biz, kadınların haklarını bilmeleri ve bu süreçlerde mağdur olmamaları için çalışıyoruz." diye konuştu.

Sakar, boşanma süreçlerinde kadınların kendilerine iftira atılması gibi durumlarla karşılaştığını da belirtti ancak bu tür olaylarda bile hukuki olarak kadınların haklarının korunabileceğine dikkat çekiyor: "Eşinizin telefonuna bakmak bile yasak ama eğer kusurlu bir durumu ispat edebilirseniz, mal varlığının büyük bir kısmını alabilir, çocuklarınızın velayetini kazanabilirsiniz. Kadınlar, haklarını bilmeli ve savunmalı."

DEDEKTİFLİK MESLEĞİ VE ÇALIŞMA ALANLARI

Hilal Sakar, dedektiflik mesleğinin Türkiye’de tam olarak oturmadığını, ancak gittikçe daha fazla talep gördüğünü ifade etti. Çalışma alanları arasında evlilik öncesi araştırmalar, şirket evlilikleri, dolandırıcılık ve kayıp şahısların bulunması gibi birçok farklı konu bulunuyor. Sakar, "Biz bir nevi evlilik veya ortaklık öncesinde insanlar hakkında bilgi topluyoruz. Dolandırıcılık ve kayıp şahıslarla ilgili de çalışmalarımız var" diyen Sakar, hizmetlerinin geniş bir yelpazede olduğunu belirtti.

PROFESYONEL EKİBİYLE GÜVENİLİR HİZMET

Hilal Sakar’ın çalışma arkadaşları da son derece dikkat çekti. Ekibinin çoğunluğunun emniyetten emekli olduğunu ve dedektiflik konusunda son derece deneyimli olduklarını belirtti. Sakar, "Ekibim, ne yapması gerektiğini çok iyi bilen, hukuki kurallara hâkim ve son derece temkinli insanlardan oluşuyor. İşimizi dikkatli ve profesyonel bir şekilde yapıyoruz" dedi.

Dedektiflik mesleğini, çocukluğumuzdan beri filmlerde izlediğimiz şapkalı, gözlüklü kişilerden farklı olarak tanımlayan Sakar, "Dedektif, herkesin göremediğini görebilen, anlayamadığını algılayabilen kişidir. Bizim işimiz, şüphelerin arkasından gitmek ve doğruyu bulmak." şeklinde konuştu. Sakar, dedektiflerin genellikle yüzde 90 oranında doğru sonuçlara ulaştığını da ekledi.

TÜRKİYE'DE DEDEKTİFLİK SEKTÖRÜ

Hilal Sakar, Türkiye genelinde bu işi resmi olarak yapan sadece yaklaşık 10 firma bulunduğunu belirtti ancak resmi olmayan birçok kişinin bu sektörde yer aldığını ve dolandırıcılık faaliyetlerine giriştiğini de dile getirdi. Sakar, "Takip işlerini 3 bin liraya, 5 bin liraya yaptığını iddia edenler var. Bu imkânsız. Bu tarz işler riskli ve maliyetlidir" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri