Deneyler arasında kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar çeşitli alanlarda çalışmalar bulunuyor. Bu deneyler aracılığıyla uzay araçlarının itki sistemlerinin verimliliği artırılacak, mikro yerçekimi ortamında yapılan çalışmalarla kurşunsuz bileşen montajı gerçekleştirilecek.
"ALGALSPACE" deneyi, uzayda Antarktik ve ılıman bölgelerde yetişen alglerin büyüme verilerini karşılaştırarak kutup alglerinin uzayda kullanımına yönelik çalışmaları içeriyor. "CRISPR-GEM" deneyi ise uzun süreli uzay görevlerinde bitkilerin sürdürülebilirliğini araştırarak bitkilerin uzay ortamındaki adaptasyonunu ele alacak.
Yüksek sıcaklıklara dayanıklı alaşımların üretilmesi, solunum sistemi fizyolojisi ve yapay zeka destekli ses analizi gibi deneyler de bu kapsamda yer alıyor. Ayrıca, uzay koşullarının insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceleyen "METABOLOM" deneyiyle uzayın olumsuz etkileri araştırılarak yeni tedavi ve önleyici tedbirler geliştirilmesi hedefleniyor.
Alper Gezeravcı, yaptığı açıklamada, uzay ortamının insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceleyecekleri ve kan örnekleri alacakları deneyleri vurgulayarak, uzayda gerçekleştirecekleri çalışmaların insanlığın uzaydaki geleceği için önemli olduğunu ifade etti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, özellikle Muşlu öğrencilerin propolis deneyi hikayesini paylaşarak Türkiye'nin çocuklarının hayallerinin uzaklara ulaşabileceğini gösterdi. ISS'e gidecek olan Alper Gezeravcı'nın 13 deneyi gerçekleştirirken kayıtlar tutacağı ve ISS'in en çalışkan astronotlarından biri olacağı da belirtildi.