Türkiye'ye ait tarihi eser yurda geri dönüyor

İngiltere'de Türkiye'ye ait bir tarihi eserin satışa çıkarıldığı fark edilince, Türkiye'nin de girişimleriyle tarihi eserin iade edileceği açıklandı.

Milattan önce 6'ncı yüzyıldan kalma Milet Antik Kenti kökenli bir kore torsosunun İngiltere'deki bir müzayedede satıldığı fark edildi. Türkiye'nin girişimleri sonucunda, eser Londra Büyükelçiliği aracılığıyla Türkiye'ye gönderilmek üzere teslim alındı.

Teslim etkinliğine Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep Boz ve Londra Metropolitan Polisi yetkilileri katıldı. Büyükelçi Ertaş, tarihi eserlerin korunmasının ortak sorumluluk olduğunu vurgulayarak, Londra Metropolitan Polisi ile Türk kurumları arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekti.

HUKUKİ YOLLAR ETKİN BİR ŞEKİLDE KULLANILDI

Ertaş, Türkiye ile İngiltere'nin stratejik ortaklar olduğunu vurgulayarak, aylardır süren bir sürecin ardından Türkiye'nin kaçırılmış tarihi eserleri geri alma konusunda önemli bir sonuç elde ettiklerini ifade etti. Ertaş, bu çabaların Kültür ve Turizm Bakanlığı liderliğinde Dışişleri, Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının aktif katılımıyla gerçekleştiğini belirtti.

Ertaş, Türkiye'nin kaçırılmış tarihi eserleri geri alma hedefi doğrultusunda idari ve hukuki yolları etkili bir şekilde kullandıklarını belirtti. Milattan önce 6. yüzyıla tarihlenen kore torsosunun Aydın'ın Milet Antik Kenti'nden çıkma bir eser olduğunu ifade eden Ertaş, Birleşik Krallık polisiyle yürütülen işbirliği sonucunda bu eserin tekrar Türkiye'ye kazandırıldığını söyledi.

2021 YILINDAKİ BİR SATIŞTA ORTAYA ÇIKTI

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Boz, Milet kökenli eserin arkaik döneme ait kadın heykelinin vücut kısmı olduğunu açıkladı. Londra'nın geniş sanat pazarında çok sayıda satışının takip edilmesi gerektiğine dikkat çeken Boz, Bakanlık ekiplerinin müzayedelerde satılan eserleri ve geçmiş bilgisini incelediğini belirtti. 2021 yılında gerçekleşen bir satışta bu eserin ortaya çıktığını söyleyen Boz, Dışişleri Bakanlığına raporlar sunduklarını ve bu sayede eserin Anadolu kökenli olduğunu ispatlayarak Türkiye'ye iadesini sağladıklarını ifade etti. Boz, iade sürecinde Metropolitan Polisi'nin işbirliği ve sundukları dokümanlar ile eserin Türkiye'ye iadesinin gerçekleştiğini bildirdi.

MÜZELERDE İYİ BİR RİSK YÖNETİMİ YAPILMALI

Boz, İngiltere müzelerinden kaybolan ya da çalınan eserlere dair açıklama yaparak, müzeciliğin zorlu bir süreç olduğunu ve her türlü olasılığın gözetilmesi gerektiğini belirtti. Müzelerde iyi bir risk yönetimi çalışması yapılması gerektiğini vurgulayan Boz, bazen tüm önlemlere rağmen olumsuzluklarla karşılaşılabileceğini söyledi. İngiltere müzelerinin yaşadığı üzücü durumları sevinçle karşılamadıklarını ifade eden Boz, kültür varlıklarının zarar görmesi veya çalınarak yanlış ellere geçmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

TÜRKİYE KÖKENLİ ESERLER İNGİLTERE MÜZELERİNDE SERGİLENİYOR

Türkiye'nin tarihi eserler konusunda diğer ülkelerle işbirliği yaptığını belirten Boz, İngiltere'ye destek vermeye hazır olduklarını açıkladı. Çalıntı eserlerin tespiti ve iadesi konusundaki anlaşmalara vurgu yapan Boz, benzer işbirliklerini İngiltere ve diğer müzelerle yapmaktan çekinmeyeceklerini ifade etti. Boz, Türkiye kökenli eserlerin İngiliz müzelerinde sergilendiğini ve bu eserlerin iadesi çalışmalarının hızla devam edeceğini söyledi. Boz ayrıca, İngiltere müzelerinden kaybolan ve çalınan eserler arasında Türk eserleri olup olmadığına dair müzelerin soruşturmalarını takip ettiklerini ve bu konuda bilgi alışverişinde bulunacaklarını belirtti. Özellikle sorgulanan eserlerle ilgili incelemelerin yapılacağını ve sonuçların paylaşılacağını ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri