Türklerin yaşadığı bir ülkede daha aşırı sağcılar seçim kazandı

Avusturya, genel seçim için bugün sandık başına gitti. Kamu yayıncı kuruluşu ORF'nin paylaştığı sandık çıkış anketlerine göre, seçime katılım oranı %78 olarak belirlendi.

Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), %28,8 oy oranıyla birinci parti olurken, merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) %26,3 ile ikinci, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ise %21,1 ile üçüncü sırada yer aldı.

Liberal Yeni Avusturya Partisi (NEOS) %9,3, iktidarın küçük ortağı Yeşiller Partisi de %8,3 oranında oy aldı. Bu sonuçlara göre 183 üyeden oluşan ulusal mecliste, FPÖ 56, ÖVP 52, SPÖ 41, NEOS 18 ve Yeşiller 16 milletvekili gönderecek.

FPÖ, 1956 yılında kurulduğundan bu yana bir genel seçimde ilk kez birinci oldu. Genel Başkan Herbert Kickl, diğer partilere koalisyon kurma konusundaki tutumlarını gözden geçirmeleri gerektiğini belirtti. Kickl, partisinin pozisyonunun değişmeyeceğini ve seçmenden aldığı destekle hükümet kurmak istediklerini ifade etti.

2019’daki genel seçimlerde ÖVP %37,4, SPÖ %21,2, FPÖ %16,2, Yeşiller %13,9 ve NEOS %8,9 oy almıştı. Bu seçim sonuçları, Avusturya'daki siyasi dengeleri önemli ölçüde değiştirmiş görünüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri