Akgün, tütün ürünlerinin, özellikle gençler arasında hızla yayılmaya devam ettiğini ve bu durumu ciddi bir sağlık sorunu olarak değerlendirdi.
Dernekten yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Akgün, elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin Türkiye’de yasal olmamalarına rağmen hala satıldığını belirterek, bu ürünlerin kullanımının gençler arasında arttığını ifade etti.
Akgün, 2 Ekim 2024 tarihinde yayımlanan bir genelge ile nargilelik tütün kullanımının serbestleştirilmesine de tepki gösterdi. Akgün, bu genelgenin, tütün kontrolü açısından olumsuz bir adım olduğunu ve toplum sağlığını tehlikeye atacağını vurgulayarak, "Yasa dışı ya da yasal şekilde tütün kullanımına teşvik eden her türlü eylemin toplum sağlığını önemli ölçüde olumsuz etkilediği ve tütün kullanımını artırmaya hizmet ettiği açıktır" dedi.
Nikotin bağımlılığının hızına dikkat çeken Akgün, nikotinin, esrar ve eroinden sekiz kat daha hızlı bağımlılık yaptığına değindi.
Tütün ürünlerini kullanan kişilerin, nikotine bağlı bağımlılık nedeniyle tedavi edilmesi gerektiğini belirten Akgün, tütün ürünlerinin 18 yaş altındaki bireyler de dahil olmak üzere kolayca temin edilebileceğini ve bunun ciddi bir sorun teşkil ettiğini ifade etti.
Tütün ürünlerinin yol açtığı sağlık sorunlarına da dikkat çeken Prof. Dr. Akgün, dünya çapında 8 milyondan fazla kişinin tütün ürünleri yüzünden hayatını kaybettiğini hatırlatarak, bu durumu önlemek için alınacak tedbirlerin toplum sağlığını ön planda tutması gerektiğini söyledi. Özellikle yasa dışı elektronik sigara satışlarının önlenmesi gerektiğini vurgulayan Akgün, tüm tütün ürünlerinin satışının sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğine inandığını belirtti.
Tütün bağımlılığının toplumsal bir sorun olarak ele alınması gerektiğini dile getiren Akgün, "Tütün ürünleri, nikotin bağımlılığı yapan elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri deneyen her 4 kişinin 3'ünü bağımlı yapan, bağımlılık gücü en az eroin, kokain kadar olan bir maddedir" dedi.