ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konsey Üyesi Melike Baysal, "Sağlıkta Şiddet Yasası, aslında 3359 Sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nun 12. maddesine eklenen cezai yaptırımlardır. Dolayısıyla tüm sağlık çalışanları için bir yasaya ihtiyaç vardır. Mevcut halinde ise veteriner hekimlerin bu maddede sağlık çalışanı olarak eklenmesi talebimiz vardır. Devlete külfeti olmayan, zaman gerektirmeyen, sadece sağlık çalışanı olarak bir mesleğin oraya ilave edilmesi gerekmektedir." dedi.
İDEAL SAĞLIK POLİTİKASINDA 'TEK SAĞLIK' YAKLAŞIMI
Baysal, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın kabul ettiği 'Tek Sağlık' yaklaşımının insan, hayvan ve çevre sağlığının birbirine bağlı olduğunu ve ideal sağlık politikalarının bu anlayışla oluşturulması gerektiğini vurguladı.
"Veteriner hekimler, hayvan sağlığının korunması ve tedavisinde, zoonotik hastalıklar bağlamında insan sağlığı ve çevre sağlığının korunmasında aktif çalışan sağlık profesyonelleri olarak bu sistemin içinde yer alırlar ve sağlık sınıfı bir meslek oldukları kabul edilir." diyen Baysal, veteriner hekimlerin sağlık profesyoneli olarak tanınmasının önemine işaret etti.
"BÜYÜKŞEHİRLERDE VETERİNER HALK SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANLIĞI KURULMALI"
Baysal, sahipsiz hayvan sorunu, gıda denetimleri, Kurban Bayramı süreçleri, kesimhaneler ve vektör mücadelesi gibi halk sağlığını ilgilendiren alanların yerel yönetimlerin sorumluluğunda olduğunu belirtti. Bu amaçla, büyükşehirlerde Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı, diğer il ve ilçelerde ise Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulması gerektiğini söyledi.
Veteriner hekimlerin sağlıkta şiddet yasası kapsamında korunmasının ve halk sağlığının iyileştirilmesi için yerel yönetimlerde veteriner sağlık birimlerinin oluşturulmasının önemine dikkat çeken Baysal, bu konudaki çalışmaları kararlılıkla sürdüreceklerini ifade etti.