TZOB Genel Başkanı Bayraktar: ''Buğday fiyatı yalnızca çiftçilerin sorunu değil''

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday fiyatlarının acilen revize edilmesi gerektiğini belirtti. Bayraktar, yaptığı açıklamada, açıklanan buğday fiyatının çiftçilerin beklentilerini karşılamadığını ve maliyetlerin altında kaldığını vurguladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğdayın hayatın başlangıcından beri temel bir besin maddesi olduğunu ifade ederek, "Buğday fiyatları, Türkiye'de üretim yapan çiftçileri doğrudan ilgilendiriyor. Çiftçilerimiz, artan girdi maliyetleri, doğal afetlerin yol açtığı zararlar ve yüksek kredi faiz oranlarına rağmen buğday ekimini sürdürüyor" dedi.

Bayraktar, yüksek enflasyon baskısı altında geçim sıkıntısı çeken çiftçilerin uzun süredir Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanacak buğday fiyatlarını beklediğini belirtti. Ancak açıklanan fiyatın beklentilerin çok altında kaldığını ve çiftçileri hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Bayraktar, "Bu yıl ki alım fiyatı, geçen yıl prim dahil açıklanan kilo başına 9 lira 25 kuruş olan fiyatın sadece yüzde 18,9 üzerinde, 11 lira olarak açıklandı. Ancak Birliğimizce tespit edilen buğday maliyeti kilogram başına 10 lira 87 kuruş seviyesinde" diye konuştu.

"AÇIKLANAN FİYATLAR MALİYETLERLE VE ENFLASYONLA UYUMLU DEĞİL"

Açıklanan fiyatın, üretim maliyetleri ve yüzde 75,45 olarak açıklanan enflasyon oranıyla uyuşmadığını belirten Bayraktar, "Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde başlayan buğday hasadı sırasında piyasa fiyatları 9 lira 85 kuruş seviyelerinde seyrediyor. Ancak düşük alım fiyatı, hasat arttıkça piyasa fiyatlarının düşmesine neden olacaktır. Bu fiyatları çiftçilerimize açıklayamayız, kabul ettiremeyiz. Dün akşamdan bu yana Oda başkanlarımız illerindeki milletvekilleri ile görüşmelere başladı" dedi.

"BUĞDAY FİYATI SADECE ÇİFTÇİLERİN SORUNU DEĞİL"

Bayraktar, çiftçilerin buğdaydan hak ettiği geliri elde etmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini belirterek, "Son 10 yılda buğday ekim alanlarında yüzde 13,7 oranında azalma var. TÜİK verileri, hububatta toplam üretimin geçen yıla göre yüzde 5,4 oranında azalacağını gösteriyor. Bu durum, buğday üretiminden kaçış olduğunu gösteriyor. Fiyat revize edilmezse, çiftçilerimiz buğdaydan ailesinin geçimini sağlayacak geliri elde edemeyecek ve üretimden daha fazla uzaklaşacaktır. Buğday fiyatı sadece çiftçilerin sorunu değildir. Buğday üretiminden kazanamayan çiftçimiz üretmezse buğday ülkenin sorunu olacaktır" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri