ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Son yıllarda artan sıcaklıklar, uzun süren kuraklık dönemleri ve değişen yağış rejimleri, orman yangınlarının sayısını ve şiddetini artırdı. Küresel ısınma, doğal yangın riskini artırarak, ormanların daha kolay tutuşmasına ve yangınların daha hızlı yayılmasına neden oluyor. 2024 yazı, Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı en sıcak yazlardan biri olma yolunda ilerlerken bu durum, orman yangınlarının oluşumu için de uygun şartları oluşturuyor.
"2024 EN SICAK YILLAR ARASINDA YER ALACAK"
TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, Türkiye'de artan sıcaklıklara yönelik yaptığı açıklamada, "2023 yılı bugüne kadarki en sıcak yıl olarak kayıtlara geçti. Aynı şekilde dünyanın en sıcak 20 yılı son 20 yıl olurken, en sıcak 10 yılı da son 10 yıl oldu. Bu durum halen içinde olduğumuz 2024 yılının da en azından yılın ilk yarısına bakarak en sıcak yıllar arasında yer alacağını söyleyebiliriz." diye konuştu.
"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SOMUT GÖSTERGELERİNDEN BİRİ ORMAN YANGINLARIDIR"
Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara ise imar ve aşırı sıcaklıklar dolayısıyla ormanlık arazilerin azaldığını belirterek, "Burada vurgulanması gereken iklim değişikliğidir. İklim değişikliğini umursamayanlar bugün en somut etkilerini görüyor. Orman yangınları sadece insan etkisiyle değil aşırı sıcaklıklar dolayısıyla da meydana geliyor. Aşırı hava hareketlerinin yaz mevsimindeki somut göstergesi orman yangınları oluyor. Ormanlar doğanın bekçisidir. Ormanları korumakla aslında yaşam alanlarınızı korursunuz. Tabii ki ne yapılırsa yapılsın bu felaketler yaşanacaktır ancak hem şiddeti hem de yıkıcı etkisi alınacak önlemlerle azaltılabilir." ifadelerini kullandı.
Özkara, geçen yıl 1-19 Haziran tarihlerinde 74 orman yangının bu yıl ise 352 adet yangının çıktığını belirterek, yanan sahanın 466 hektar olduğunu, sıcaklıkların daha da artacağı temmuz ve ağustos ayları için önlemlerin derhal alınması gerektiğini vurguladı.