Uzman isim kavrucu sıcaklar için uyardı: Asıl o zamana dikkat!

İlkbahar aylarında yaşanan rekor sıcaklıkların ardından yaz mevsimiyle birlikte sıcak hava dalgaları artmaya başladı. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, haziran ayında da rekor sıcaklıkların devam edeceğini belirtti.

Prof. Dr. Levent Kurnaz, 2024'ün en sıcak ikinci yıl olabileceğini söyledi. Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi verilerine göre, mart, nisan ve mayıs aylarının tümü tarihin en sıcak dönemlerinden biri olarak kaydedildi.

  • Mart ayı: Tüm zamanların en sıcak mart ayı
  • Nisan ayı: Tüm zamanların en sıcak nisan ayı
  • Mayıs ayı: Tüm zamanların en sıcak mayıs ayı

MAYIS AYINDA 29 GÜN SICAKLIK REKORU KIRILDI

Mayıs ayında yaşanan sıcaklık rekorlarını vurgulayan Kurnaz, 152 günün 102 tanesinin rekor sıcaklık olduğunu belirtti. Geri kalan 50 günün de son 10 yılda rekor kırılan günler olduğunu ifade etti. Haziranın sonuna kadar rekor sıcaklıkların devam etmesinin beklendiğini dile getirdi.

TÜRKİYE'DE SICAKLIK TAHMİNİ

Türkiye'de de sıcaklık rekorlarının kırılabileceğini belirten Kurnaz, 50 derece ve üzerindeki sıcaklıkların görülmesinin olası olduğunu ancak bunun çok kolay olmayacağını tahmin ettiğini söyledi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONFERANSI VE DEVLETLERİN TUTUMU

Kurnaz, Almanya'da devam eden Bonn İklim Değişikliği Konferansı'nın, bu yıl düzenlenecek BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı'na (COP29) hazırlık olarak görülebileceğini belirtti. Ancak devletlerin bu konularda hâlâ yeterince adım atmamasından endişe duyduğunu ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri