Geçtiğimiz günlerde, Çanakkale'nin Ezine ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki deprem, İstanbul'da da hissedildi ve kısa süreli paniğe yol açtı. Bu olay, sıcak hava dalgasının depremleri tetikleyip tetiklemediği sorusunu yeniden gündeme getirdi.
Prof. Dr. Okan Tüysüz, sıcaklık ve deprem arasındaki ilişkiyi net bir şekilde açıklayarak, "Sıcaklık ve diğer meteorolojik olayların depremlerle doğrudan bir ilişkisi bulunmamaktadır. Örneğin, şubat ayında bile kar yağarken depremler olabiliyor. Sıcaklık veya soğukluk gibi meteorolojik olaylarla deprem arasında hiçbir ilişki bulunmamaktadır" dedi.
"4-5 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREMLER MEYDANA GELEBİLİR"
Türkiye'nin deprem riski yüksek bir ülke olduğunu vurgulayan Tüysüz, "Türkiye'de 485 bilinen fay var, hatta bunlardan biri deprem üretse ülkede deprem etkinliği devam eder. Özellikle 4-5 büyüklüğündeki depremler her an meydana gelebilir. Bunlara başka anlamlar yüklemek anlamsız olur." şeklinde konuştu.
EGE BÖLGESİ VE BİNGÖL ÇEVRESİ DİKKAT!
2023 Şubat ayında Doğu Anadolu'da yaşanan büyük depremler sonrası, bölgede süregelen deprem etkinliklerine dikkat çeken Tüysüz, "Ege bölgesi dünya genelinde en sık deprem yaşanan bölgelerden biri. Büyük deprem beklentisi olan Marmara ve Bingöl gibi bölgelerde her an deprem olabilecek riski mevcut. Ne toplum ne de yönetim olarak yeterince hazırlıklı olduğumuzu söylemek mümkün değil." ifadelerini kullandı.
HAZIRLIKLI OLMAK ŞART
Tüysüz'ün açıklamaları, depremlere karşı hazırlıklı olmanın önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Sıcaklık ve diğer meteorolojik olayların depremleri tetiklemediği bilgisi, halkın doğru bilgiye ulaşmasının önemini vurguluyor. Deprem kuşağında yer alan Türkiye'de, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde önlemler almanın gerekliliği bir kez daha ortaya çıkıyor.