Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi'nden Dr. Can, hücrelerin enerji elde etmek, tamir olmak, büyümek ve çoğalmak için fabrika gibi çalışması gerektiğini belirtti.
Ayrıca hücre yaşlanmasının doku veya organ yaşlanmasıyla eşdeğer olduğunu ifade etti. Sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Dr. Can, hücrelerin daha fazla enerji üretip daha az atık madde biriktirerek hücre hasarını önlediğini ve böylelikle yaşlanmanın yavaşladığını belirtti.
Düzenli ve sağlıklı beslenmenin vücudun sağlıklı yaşlanmasına yardımcı olduğunu söyleyen Dr. Can, milyonlarca insanın mücalede ettiği yaşlılık ve hastalık gibi konularla ilgili olarak genç görünmek isteyenlere besin önerilerini sıraladı.
Su: Vücudun tüm hücrelerinin enerji elde etmek ve atık maddeleri atabilmek için en çok ihtiyaç duyduğu şey. Günde en az 2 litre su tüketmek genç kalmanın ilk adımıdır.
Ceviz: Omega-3 kaynağı olmasıyla bilinen ceviz, beyin sağlığı için önemlidir ve bağışıklığı güçlendirir.
Avokado: Vitamin ve mineral açısından zengindir ve atık maddelerin atılmasına yardımcı olur.
Yeşil Çay: Antioksidan etkisiyle cilt hastalıklarına iyi gelir ve cilt lekelerinin oluşumunu önler.
Elma: Kolajen aktivitesini uyararak ciltte sarkma ve kırışıklıkları geciktirir.
Üzüm: Özellikle üzüm çekirdeğinde bulunan resveratrol, güçlü bir antioksidandır ve kansere karşı korur.
Soğan ve Sarımsak: Cildi güneşin zararlı etkilerine karşı korur ve hücre yenilenmesini sağlar.
Domates: Cildin pürüzsüz kalmasına yardımcı olur.
Koyu yeşil sebzeler: Yüksek folik asit içeriğiyle cilt gerginliğini korur ve selülit oluşumunu önler.
Kabuksuz meyveler: Antioksidan bakımından zengindirler ve hasarlı hücreleri yenileyerek deri kanserini önler.
Bitter çikolata: Kakao çekirdeğinde bulunan antioksidanlarla cildi korur.
Balık: Omega-3 deposu olup sedef hastalığına iyi gelir ve hücre ölümünü geciktirir.
Yoğurt: İçerdiği riboflavin ile gençleştirici ve cilt yenileyici etkiye sahiptir.
Bu besinlerin düzenli olarak tüketilmesinin sağlıklı yaşlanmayı desteklediğini belirten Dr. Can; süt, yoğurt ve ayran gibi antiaging özellikleri yüksek besinlerin de sık sık tüketilmesini önerdi.