Uzmanından altın tavsiyeler: Sahte zeytinyağı nasıl anlaşılır? Hakiki zeytinyağını anlamak için tüyolar!

Zeytinyağı, sağlığa olan katkıları nedeniyle en değerli yağlardan biri olarak bilinir. Ancak sahte zeytinyağlarının piyasada bulunması, tüketicileri yanıltabiliyor. Sahte zeytinyağını orijinalinden ayırt edebilmek için çeşitli testler ve dikkat edilmesi gereken noktalar var. Zeytinyağı firması sahibi Servet Altay, sahte zeytinyağının nasıl anlaşılacağını anadolugazete.com.tr’ye anlattı.

ÖZEL HABER: BÜŞRA SAĞLAM

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdada tağşiş ve sahtecilik yapan işletmeleri liste halinde açıkladı. Paylaşılan listede birçok gıda ürününde yapılan hilelerin yer alması, tüketiciler arasında büyük şaşkınlık yarattı. Gıdada sahteciliğin yaygın olarak görüldüğü ürünlerden biri de zeytinyağı oldu.

Sahte zeytinyağı üretiminin temel amacının yüksek kazanç elde etmek olduğunu belirten zeytinyağı firması sahibi Servet Altay, “Özellikle bazı üreticiler zeytinyağına bitkisel yağlar ve aroma ekleyerek maliyeti düşürüyor. Bu şekilde de sahte ürünler piyasaya sürülüyor. Bu konuda tüketiciler ucuz yağ almamaya özen göstermelidir.” dedi.

SAHTE ZEYTİNYAĞI NASIL ANLAŞILIR?

Altay, sahte zeytinyağını anlamanın yollarını tüketicilere şu şekilde anlattı:

"Birinci yöntem olarak, zeytinyağını bir çay bardağına koyun. Eğer serin bir ortamdaysanız, bardağın ağzını kapatıp sol elin avucunda tutarak bardağı bir dakika kadar ılıtın. Serin ortamda zeytinyağı kendisini salıvermez. Ilıttıktan sonra bardağı burnunuza yaklaştırın. Eğer hiçbir koku hissetmiyorsanız, bu yağ sahtedir. Çünkü zeytinyağı bir meyve suyu, zeytin ise bir meyvedir. Zeytin, aroması, kokusu, acı ve yakıcılığı olan bir meyvedir. İkinci yöntem olarak, zeytinyağından bir yudum alın, ağzınızda gezdirdikten sonra nefes alarak yutun. Bu işlem sırasında boğazınızda bir yakıcılık hissetmeniz gerekir. Eğer hiç yakıcılık yoksa, bu yağ da sahte olabilir.”

TÜKETİCİLER YAĞ ALIRKEN DİKKATLİ OLMALI

Sahte zeytinyağının hakiki zeytinyağına oranla daha düşük fiyata sattıklarını kaydeden Altay, burada tüketicilerin de dikkatli olması gerektiğine vurgu yaptı. Altay, “Kişi 20 TL’ye pamuk yağı alır, içine de iki damla zeytin aroması koyar ve litresini 100 TL’ye satar. Böylece 5 katı daha fazla para kazanmış olur. Vatandaşların da 100 liraya yağ bulamayacağını anlaması lazım. 350-400TL’nin altında kaliteli zeytinyağı almak mümkün değildir. 5 litrelik bir zeytinyağını bin 500 ila bin 700 TL’nin altında alanlar mutlaka aldanıyorlar. Çünkü en kötü zeytinin kilosu 100 TL, doğal olarak bu yağı nasıl 100 liraya alabiliyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri