İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Fonksiyonel Tıp Ünitesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Yeşilyaprak, sahurda doğru beslenmenin gün içindeki performansı etkilediğini belirterek, "Sahur öğününde ilk çatalınızı karbonhidrat kaynaklarından almak yerine sebze yemekleri veya salatadan tercih etmeniz, kan şekerinizin daha yavaş yükselmesini sağlayarak günlük tokluk sürenizi artırabilir" ifadelerini kullandı.
Türkiye genelinde ramazan süresinin ortalama 13 saat olacağını söyleyen Yeşilyaprak, "Zeytin, zeytinyağı ve avokado gibi besinler de gün içinde enerji seviyenizi yüksek tutmanıza yardımcı olabilir. Sahura kalkmadan oruç tutmak ise ciddi zararlara yol açabilir. Uzun süreli açlık ani şeker dalgalanmalarına neden olabilir ve kişiyi halsiz ve yorgun hissettirebilir. Bu nedenle mutlaka sahur yapılmalıdır" dedi.
İftardan yaklaşık yarım saat sonra spor yapmanın önemine de değinen Yeşilyaprak, "İftarda hemen yemek yemek yerine yavaş ve çiğneyerek tüketmek gereklidir. Uzun süre susuz kalan vücuda ılık bir bardak su ile başlamak önemlidir ancak fazla su içmek sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir. Şerbetli tatlılar yerine hurma, ceviz, balkabağı veya ayva gibi alternatifler tercih edilmelidir. İftar sonrası 30 dakika dinlenme ve ardından yapılacak yürüyüşler sindirim sistemini destekleyecektir" şeklinde konuştu.