Uzmanından uyarı geldi: ''Türkiye'ye kavurucu sıcaklar geliyor''

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye’de beklenen sıcak hava dalgaları ve uzun vadeli iklim değişikliklerinin olası etkilerini değerlendirdi.

Türkiye’nin geniş bir bölümünde geçen yaz yaşanan kavurucu sıcaklar, bu yıl da rekor seviyelerde devam edecek. Geçen yılın haziranından eylüle kadar olan dönemde birçok ilde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, 2023’ün en yüksek sıcaklık rekoru olan 49,5 dereceyle Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde kaydedildi.

Küresel ısınmanın etkisiyle yüksek hava sıcaklıkları bu yıl mart ayından itibaren hissedilmeye başladı. Bazı günlerde birçok ilde mart ayında 30’lu derecelere ulaşıldı.

TÜRKİYE'DE EN YÜKSEK VE EN DÜŞÜK SICAKLIK ARTTI

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, dünyanın birçok bölgesinde uzun süreli sıcaklık artışlarının devam ettiğini belirtirken Türkiye’de de ortalama en yüksek ve en düşük sıcaklıkların arttığını ifade etti. Gece ve rekor sıcaklıklarda belirgin yükselişler yaşandığını ve sıcak hava dalgalarının süresi, uzunluğu ve sıklığında önemli artışlar gözlendiğini vurguladı. Türkeş, 2023’ün yaklaşık 1,5 santigrat derece küresel ısınma eşiğine eriştiğini ve 2024’te her ay rekor sıcaklıkların yaşandığını belirtti.

HAVA SICAKLIĞI MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE SEYREDECEK

Mart ayında Türkiye’nin büyük bölümünde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların yaşandığını hatırlatan Türkeş, bu ayın sonunda ve haziran başında genellikle görülen 30’lu derecelere ulaşan sıcaklıkların şimdiden yaşanmaya başladığına dikkat çekti. Türkeş, Türkiye’nin büyük bölümünde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyredeceğini ve Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu'nun mikroklima çukur alanları ve Güneybatı Anadolu’da yüksek sıcaklık rekorlarının kırılacağını öngördü.

YAZ SICAĞI 5 İLA 7 DERECE DAHA YÜKSEK OLACAK

Türkeş’in yaptığı araştırmalara göre, Türkiye’de gelecekte hava sıcaklıklarının daha da artmasının beklendiğini ve yaz sıcağının 5 ila 7 derece daha yüksek olacağını belirtti. Yağış rejiminin değişeceğini ve şiddetli yağışlar ile bunların yol açacağı doğal afetlerin daha sık görülebileceğini ifade etti. Türkeş, Türkiye’deki ana iklim bölgelerinde büyük değişiklikler yaşanacağını ve Akdeniz ikliminin daha geniş alanlara yayılacağını, iç bölgelerdeki iklimlerin de etkileneceğini belirtti.

Hava sıcaklıklarının Karadeniz Bölgesi'ndeki iklimin, Doğu Anadolu'daki soğuk iklimin alanını daraltacağını ve bazı bölgelerde soğuk iklimin ortadan kalkacağını söyledi. Buzulların hızla eridiğine dikkat çeken Türkeş, bu durumun kar yağışını azaltacağını ve dağ buzullarının erimesiyle olası etkileri ele aldı. Türkeş, geleceğin daha sıcak, kurak ve aşırı hava olaylarına maruz kalan bir dünya olacağını ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri