Vatandaşların verileri çalındı iddiası

108 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına ait kişisel veriler çalındı ve Google Drive'a yüklendi.

Çalınan veriler arasında TC kimlik numarası, adres, cep telefonu numarası gibi bilgiler yer alıyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), çalınan verilerin içeren dosyaların kaldırılması için Google’a başvurdu. BTK, bu verilerin kritik öneme sahip olduğunu belirterek, dosyaların acilen kaldırılmasını talep etti.

Çalınan veriler, “Yenilenmiş TC”, “Adres”, “GSM”, “101m” ve “GSM” adlarını taşıyan beş Google Drive dosyasında bulunuyor. Toplamda 42,18 GB boyutunda olan bu dosyalarda 108 milyon 571 bin 832 kişiye ait TC kimlik numarası, 82 milyon 322 bin 190 kişinin ikamet adresi ve 134 milyon 817 bin 279 cep telefonu numarası bulunuyor. Veriler, MySQL veritabanı formatlarında kaydedilmiş.

USOM, Google’dan dosyaların kaldırılması ve dosyaları yükleyen kişilerin hesap bilgileri, IP adresleri gibi bilgilerin sağlanmasını istedi. Google’a gönderilen yazılarda, hızlı yanıt alınmasının önemine vurgu yapıldı.

Daha önce, Free Web Turkey, çalınan kişisel verilerin İçişleri Bakanlığı tarafından korunmadığını belirterek dava açmıştı. Davanın reddedilmesi üzerine MLSA Hukuk Birimi, konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı. MLSA, çalınan verilerin özel hayatın gizliliği ve ifade özgürlüğü gibi hakları ihlal ettiğini belirterek, bu durumun büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri