Yapay zeka tabanlı sistemle Türkiye'nin arazi örtüsü verileri izlenecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye'nin arazi örtüsünün belirlenmesi ve yıllar içindeki değişimlerin izlenmesi amacıyla Yapay Zeka Destekli Ulusal Arazi Örtüsü Sınıflandırma ve İzleme Sistemi (UASİS) projesini hayata geçirdi.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan proje, erozyon, çölleşme, sel, taşkın, karbon emisyon hesaplamaları gibi birçok alanda kullanılmak üzere yüksek çözünürlüklü arazi örtüsü verisi üretecek.

UASİS, yerli ve milli yazılım sistemine sahip olup ülkeye özgü 5 ana sınıfta; yapay yüzeyler, tarım alanları, orman yarı doğal alanlar, sulak alanlar, su yolları ve su kütleleri olmak üzere 79 alt arazi örtüsü sınıfını belirleyecek. Otomatik olarak üretilecek 32 sınıflandırma ile 47 sınıflandırma yardımcı verilerle oluşturulacak. Bu sistemin sağladığı arazi örtüsü haritası, 0,25 hektardan büyük tüm alanları sınıflandırabilecek.

Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, UASİS'in ülkedeki arazi yapısının tam tespiti ve yıllar içindeki değişimlerin izlenmesi amacıyla kullanılacağını belirterek, projenin erozyon, çölleşme, sel, iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti. UASİS, üretilen verilerle ulusal ve uluslararası raporlamalarda kullanılabilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri