Yargıtay'dan emsal karar: Eşinizin ailesine "anne baba" demiyorsanız dikkat!

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, kayınvalidesi ve kayınpederine "anne baba" şeklinde hitap etmeyen kadını boşanma davasında ağır kusurlu buldu. Karar, istinaf başvurusu ve yerel mahkeme kararlarının ardından geldi.

Davanın konusu, bir erkeğin, eşinin kayınvalidesi ve kayınpederine yeterince saygı göstermediği, onlara "anne baba" olarak hitap etmediği ve kıskançlık nedeniyle evlilik birliğinin temelden sarsıldığını iddia ederek boşanma davası açmasıyla başladı. Kadın ise erkeğin kendisine vakit ayırmadığını, küfürlü mesajlar gönderdiğini ve kendisini istemediğini belirterek boşanma ve tazminat talebinde bulundu.

YEREL MAHKEME KARARI

Bursa 8. Aile Mahkemesi, kadının kayınvalidesi ve kayınpederine "anne baba" şeklinde hitap etmediğini, aşırı kıskançlık sergilediğini ve evi terk ettiğini belirterek kadını tamamen kusurlu sayarak boşanmalarına karar verdi. Kadının tazminat talepleri reddedildi.

İSTİNAF KARARI

Kadının istinaf başvurusu üzerine Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi, kadının "anne baba" şeklindeki hitap etmemesinin evlilik birliğini temelinden sarsacak bir kusur olmadığına karar verdi. Tarafların eşit kusurlu olduğuna hükmetti ve kadının istinaf başvurusu kısmen kabul edildi.

YARGITAY'IN DEĞERLENDİRMESİ

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, istinaf kararını temyiz eden dosyayı inceledi ve kadını boşanmada ağır kusurlu buldu. Yargıtay, kayınvalidesi ve kayınpederine "anne baba" şeklinde hitap etmeyen kadının boşanmada ağır kusurlu olduğuna, dolayısıyla yerel mahkemenin boşanma kararının onanmasına, istinaf kararının ise bozulmasına karar verdi.

KARARIN GEREKÇESİ

Yargıtay'ın kararında, tarafların evlilik birlikteliğinin temelden sarsıldığı ve boşanmalarına ilişkin kararın yasal olarak uygun olduğu belirtildi. Ancak, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi tarafından erkeğe atfedilen kusurların doğru değerlendirilmediği ifade edildi. Kadının boşanmaya neden olan davranışlarının tam kusurlu olduğuna ve ilk derece mahkemesinin davayı reddetmesinin doğru olduğuna karar verildi. Ayrıca, kadın yararına yargılama giderleri ve vekalet ücretine hükmedilmesinin de uygun olmadığı vurgulandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri