Yargıtay'dan yol ve yemek parasında emsal karar!

Elektrik dağıtım şirketinde çalışan işçi, işten çıkarılınca mahkemeye giderek şirketi dava etti. İşçi, şirket tarafından yol ve yemek yardımı yapılacağı söylenmesine rağmen bu şekilde bir ödeme yapılmadığını öne sürdü. Yargıtay ise emsal bir karar verdi.

Bir elektrik dağıtım şirketinde çalışan işçi, işten çıkarılınca mahkemeye giderek, şirketi dava etti. İşçi, şirket tarafından 200 TL yol, 300 TL yemek yardımı yapılacağı söylenmesine rağmen bu şekilde bir ödeme yapılmadığını öne sürdü. Yargıtay kararında ise yol ve yemek ücreti alacaklarının hesabında, işçinin fiilen çalıştığı günler esas alınarak hesaplanması gerektiğine hükmetti.

Elektrik dağıtım şirketinde çalışan işçinin mahkemeye başvurmasıyla birlikte milyonlarca işçiyi ilgilendiren bir karara imza atıldı. İşten çıkarılan davacı işçi, davalı şirket tarafından 200 TL yol, 300 TL yemek yardımı yapılacağı söylenmesine rağmen bu şekilde bir ödeme yapılmadığını öne sürdü.

İhale ile işçilere nakdi yemek yardımı yapıldığının ve servis tahsis edilmesi için de alt işveren şirketlere ödeme yapılmış olduğunun belirtildiğini, kendisine yol ve yemek ücreti adı altında bir ödeme yapılmadığını ileri sürerek yemek ve yol ücretinin davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etti.

"YÜKLENİCİ FİRMANIN SORUMLU"

Yol ve yemek ücreti taleplerinin yasadan veya sözleşmesinden kaynaklı olmadığını söyleyen Davalı şirket avukatı ise davacının yüklenici firmada çalıştığını, tüm sosyal haklardan ve ödemelerden yüklenici firmanın sorumlu olduğunu savunarak davanın reddini istedi.

Davacının emsal yol ve yemek maliyetleri dikkate alınarak hazırlanan bilirkişi raporunda hesaplanan miktarda yol ve yemek yardımı alacağına hak kazandığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verildi.

YARGITAYDAN EMSAL KARAR

Yargıtay'ın emsal kararında; "Dava konusu yol ve yemek ücreti alacaklarının hesabında, davacının fiilen çalıştığı günlerin dikkate alınması gerektiği gözetilmeden aylık otuz gün üzerinden (izin, rapor günleri ve hafta tatilleri dış olmaksızın) yapılan hesaplamaya itibar edilerek hüküm kurulması da hatalı olduğundan bozmayı gerektirmiştir. BAM kararının ortadan kaldırılmasına oy birliği ile hükmedildi."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

'İcraatsiz' dedi, İYİ Parti'den MHP'ye geçti

Güncel Haberleri